San Marco Roman

San Marco Roman

Sun. Jan 19th, 2020

PATRU ANI DE LA PRIMA TRANSMISIUNE LIVE A ROMAN24 – editorial

Uitându-mă pe amintirile pe care mi le vâră facebook pe gât în fiecare zi, mi-a sărit în ochi una anume. În urmă cu patru ani, roman24online realiza prima transmisiune sportivă LIVE, din Sala Polivalentă a Romanului.

Evident, ăsta a fost începutul. Pentru că a urmat un șir destul de stufos de transmisiuni live, din diverse locații, pe măsură ce am crescut nivelul tehnicului. Dacă la început eram legați de cabluri, prize și nu puteam face o grafică animată, în timp am învățat să ne descurcăm din ce în ce mai bine și să facem, cu puținele finanțe de care dispuneam, ceea ce alții cumpărau cu mii de euro.

Am încercat să atragem și finanțe din donații, chestie folosită de mai toate entitățile cu activitate în mediul online. Ne-am lăsat păgubași când unii dintre voi ne-au acuzat de cerșetorie. Deși nu au dreptate, am decis că e mai bine să nu ne coborâm la nivelul acelora și să ne vedem de treabă, chiar și dacă am rămas la limita de jos, financiar vorbind. Am avut intenția să vă explicăm, la un moment dat, ce presupune o singură oră de transmisie live și câte improvizații suntem nevoiți să facem, ca să putem transmite – așa cum facem acum – de oriune. Iarăși ne-am lăsat păgubași, pentru că nu este treaba privitorilor să știe cum ajung imaginile la ei. Treaba lor este să le urmăreasca și a noastră să facem tot ce ne stă în putință să le prezentăm, în timp real.

Așadar, am concluzionat că, deși donațiile sunt folosite (alte societăți cu activitate pe net trăiesc, în mare, doar din donații și încă trăiesc bine!), noi să nu facem asta, pentru ca nimeni să nu se simtă obligat să plătească pentru a putea urmări roman24. Și pentru că a fost jignitor să fim considerați cerșetori…

Și așa au trecut patru ani. Patru ani de transmisii de meciuri, handbal și fotbal, nenumărate, pe baza cărora administrația publică locală și clubul municipal au câștigat capital de imagine în toată țara, dar și în străinătate, pentru că am transmis inclusiv în duplex din Islanda, sau Campionatul European de Handbal. În materie de sport, stăteam foarte bine, pe lângă handbal a mai fost campionatul de Qwan-ki-do, sau Finala Cupei României la fotbal. Apoi un festival de teatru și nu mai știu câte Gale ale excelenței, a ambasadorilor… Apoi transmisiunile din aer liber, inaugurări, conferințe și ședințe de consiliu local… Ca să nu mai vorbim de concerte și de zile ale localităților.

Am considerat că trebuie să fiți informați în momentul în care evenimentele se desfășoară, așa cum se desfășoară ele, fără a fi influențate de noi în vreun fel, așa că am renunțat la știri, cu totul.

Așa cum am spus, am învățat să facem transmisiuni mobile, transformând una dintre mașinile personale într-un veritabil car de reportaj, chestie care a dus la seria “Romanul în imagini”, atât de urmărită de romașcani din toată lumea.

Au trecut patru ani de la primul live. Au trecut patru ani în care am învățat să fim mai buni. Și vă mulțumim că sunteți, în continuare alături de noi!

Cristian Foghel

Cristian Foghel

editorialist

Am lucrat multă vreme în mass-media. Radio, presă scrisă, TV. Timp de 2 ani am scris pe blogul personal guralaureche.blogspot.ro, în paralel cu realizarea emisiunii cu același titlu (GuraLaUreche – emisiune cu și despre blogeri, user generated content), apoi am trecut pe platforma romașcani.ro după care, timp de 6 ani am scris pe blogul personal cristianfoghel.ro.

Editorialele scrise pe roman24.ro nu sunt altceva decât opiniile mele personale. Dacă sunteți, sau nu, de acord cu ele, puteți să îmi spuneți, folosind simbolurile de mai jos. Aștept să comunicăm!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.