January 25, 2021

Pedepse mărite pentru agresorii care încalcă ordinele de protecție

Agresorii care încalcă ordinele de protecţie vor petrece până la cinci ani în închisoare! Este măsura luată după ce majoritatea celor care încălcau aceste ordine erau cercetaţi în libertate şi ajungeau să îşi agreseze din nou victimele. Deşi un pas în direcţia bună, experţii atrag atenţia: suntem, ca de obicei, în urma multor alte ţări civilizate. 

Doar în primele șapte luni ale acestui an, instanţele din toată ţara au emis şi menţinut 4610 ordine de restricţie. Adică, în medie, aproape 22 de ordine de restricţie au fost emise în fiecare zi.

O lege promulgată ieri creşte până la cinci ani pedepsele pentru agresorii care încalcă ordinele de protecţie. Până acum, era cel mult un an după gratii.

Cosmin Andreica, sindicatul Europol: Acest lucru, sub o formă sau alta, ne ajută și în ceea ce privește măsura preventivă pe care noi o putem propune și evident magistratul să o însușească, asfel încât în situația încălcării ordinului de protecție să putem recurge direct la măsura preventivă a arestului.

Astfel, cel puţin în teorie, mai puţini agresori vor fi cercetaţi în libertate. Doar că, spun experţii …

Cosmin Andreica, sindicatul Europol: Putem vorbi în realitate despre o abordare timidă a violenței domestice cu toate că România a fost deficitară în privința legislației. În momentul de față nu avem, în continuare, brățări electronice pentru agresori.

Pedepsele mai dure nu sunt singura noutate. Victimele vor putea beneficia de avocat din oficiu, un drept rezervat până acum doar agresorilor.

 

Noua lege intră în vigoare de mâine. De mai bine de o lună şi mesajele de ameninţare sau intrarea fără voia partenerului pe conturile sale de pe reţelele de socializare sau e-mail sunt considerate forme de violenţă domestică.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.