Gherghe Ștefan, cel cunoscut și de ultimul puști sub porecla asumată de ”Pinalti” este unul din liderii politici portocalii, implicat în cele mai multe și controversate acte de corupție la nivel înalt, care i-au adus o droaie de dosare penale și l-au condus la Beciul Domnesc, de unde singura cale de scăpare este doar turnătoria.

Unul din cele mai grele dosare, care i-a adus lui Gheorghe Ștefan 6 ani de pușcărie cu executare, rămâne dosarul Microsoft. Între timp, Curtea de Apel Ploiești, unde se rejudecă cauza i-a redus sancțiunea, de la 6 ani la 3 ani și 4 luni închisoare cu executare. În 26 iunie, Curtea de Apel Ploiești decide reducerea pedepsei la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare, din care se scade reținerea și perioada de arest preventiv, dar și arestul la domiciliu, Pinalti executînd deja 1 an și cinci luni. Datorită faptului că are peste 60 de ani, Gheorghe Ștefan poate cere eliberarea condiționată, așa încît nu e exclus ca undeva prin toamnă să-l vedem liber.

Cel de al doilea dosar greu este cel de la Poșta Română, judecat la Curtea de Apel București, în care Tribunalul s-a pronunțat în luna mai luând în calcul individualizarea pedepsei și sancțiunea din dosarul Microsoft, de unde rezultă o pedeapsă de 8 ani și 2 luni închisoare, sentință atacată și de Gheorghe Ștefan și de DNA.

Primul termen a fost fixat în luna septembrie, din cauza vacanței judecătorești, așa că Pinalti va trebui să suporte cele două luni de caniculă, tot după gratii și nu acasă, în eleganta vilă de sub Pietricica. Ceea ce interesează pe oameni este însă nu cât a stat și cât va mai sta în pușcărie, cel  care era acum câțiva ani  unul din cei mai temuți politicieni ai acestei țări, ci câți bani din cei furați se întorc la bugetul țării. Prima instanță l-a obligat, în dosarul Microsoft, să achite 422.138,07 lei și 35.306 euro.

În alt celebru dosar, ”Bani pentru partid”, Gheorghe Ștefan a fost condamnat la 3 ani și i s-au confiscat 1,65 milioane de euro, având sechestru asigurator pentru alte 2,35 milioane de euro.

În dosarul de spălare de bani prin firma Strong Montaj, pe care Pinalti o controla prin interpuși, firma care a executat  și parte din investițiile din proiectul de management al deșeururilor, lui Pinalti i s-a confiscat suma de 3.031.365 RON, sumă care, calculată la cursul mediu al monedei europene, ajunge undeva la 40 milioane lei noi, conform sentinței pronunțată de Tribunalul Neamț, care l-a judecat pentru efectuarea de operații financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția. Gheorghe Ștefan mai are însă și alte două cauze pe rolul  Tribunalului București și o alta pe rolul instanței nemțene, care n-au trecut de prima instanță.