November 30, 2021

Platforma de anunțuri OLX anunță că interzice comercializarea Arbidol și Arbivir, vândute ca leacuri antiCovid. Comunicatul ANMD

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România informează că medicamentul Arbidol și Arbivir nu este autorizat în țara noastră. În context, siteul de anunțuri OLX a anunțat că interzice vânzarea acestor produse și că a sesizat un interes crescut pentru ele, în ultimele luni. 

”Menționăm că acest produs farmaceutic, cu denumirea comerciala Arbidol, nu este înregistrat nici în Republica Moldova, așa cum anunță Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM).

În Nomenclatorul de Stat al medicamentelor pot fi găsite însă produse cu aceeași substanță activă – umifenovir,… fiind vorba de:

1. Arbivir-Zdorovie, produse de compania farmaceutică „Zdorovie” SRL Ucraina (se utilizează în profilaxia şi tratamentul gripei A şi B);

2. Arpeflu, produs de Lekpharm SRL, Republica Belarus (utilizat în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, altor infecţii respiratorii virale acute (IRVA)… AMDM precizează că în prospectul preparatelor cu conținut de Umifenovir nu există informații privind administrarea lui împotriva infecției provocată de COVID-19.”, anunță Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova.

Conform prevederilor art. 704 alin (1) din Legea 95/2006, republicată, “niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.

Referitor la unitatea de fabricație din Rusia a medicamentului Arbidol, este necesar ca aceasta să dețină o autorizație de fabricație/un certificat de bună practică de fabricație emis de o autoritate competentă din UE.

Precizăm că nu a fost depusă, până în prezent, în conformitate cu legislația în vigoare, nicio cerere de autorizare a Arbidol sau a altui medicament care să conțină umifenovir” se arată într-o postare a Agenției.

Interdicție pe OLX

La rândul ei, OLX, lider al pieței locale de anunțuri generaliste și unul dintre cele mai vizitate site-uri din România, a anunțat într-un comunicat de presă că interzice comercializarea acestor produse.

”OLX a sesizat un interes crescut al utilizatorilor, în ultimile două luni, pentru comercializarea medicamentelor Arbidol și Arbivir. Între 1 octombrie și 7 noiembrie 2021 au au fost peste 8.000 de căutări pe OLX pentru aceste două medicamente.

În acest context, OLX a decis să blocheaze și să elimine în mod proactiv aceste anunțuri prin care se puteau comercializa medicamentele Arbidol și Arbivir pe platforma online”.

OLX le recomandă utilizatorilor să caute întotdeauna asistență medicală specializată și să cumpere medicamente eliberate pe bază de rețetă de la farmacii sau de la distribuitori autorizați.

Marcel Ciolacu a cumpărat Arbidol ”la tarabă”

Marcel Ciolacu a spus marți seara că România trebuie să producă antivirale ieftine, medicamente care să se găsească în farmacii, pentru ca lumea să nu le mai cumpere „de la tabrabă”.

Liderul PSD a venit cu un exemplu personal în contextul în care a avut mai multe rude bolnave de COVID. „Iertați-mă, am cumpărat antivirale de la o doamna care le aducea din Republica Moldova. Este inacceptabil așa ceva! Să cumpereți antivirale de la tarabă”, a povestit președintele social-democrat.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.