Polonia nu va adopta moneda unică europeană în următorii 10 până la 20 de ani, a anunţat partidul Lege şi  Justiţie (PiS) aflat la guvernare, argumentând că o trecere la euro mai devreme ar priva ţara de libertatea de a-şi decide politicile şi ar putea-o transforma într-o „economie de periferie definitiv“, potrivit Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Pe fondul tensiunilor dintre Varşovia şi aliaţii săi din UE, tensiuni intensificate de disputele privitoare la statul de drept din Polonia, liderul PiS Jaroslaw Kaczynski a declarat că aderarea la zona euro i-ar afecta fie exportatorii, fie nivelul de trai al cetăţenilor.

Cei care cred că Vestul este plin de unchiaşi buni care au grijă de interesele tale nu ar trebui să se implice în politică. Putem adera la zona euro când PIB-ul nostru va atinge 85% din cel al Germaniei“ a declarat Kaczynski.

Deşi Polonia creşte peste media UE, PIB-ul său pe cap de locuitor în termeni ai puterii de cumpărare s-a situat la 69% din media blocului.

Deși opoziţia cere trecerea la euro, oficialii partidului au declarat că cea mai mare economie estică din UE are nevoie de mai mult timp pentru a atinge nivelul de trai din Germania.