PREGĂTIRI INTENSE PENTRU DESCHIDEREA NOULUI AN ȘCOLAR
Spre disperarea multor elevi, peste doar cinci zile, vacanța mare ia sfârșit. În toate localitățile, autoritățile pun la punct ultimele lucruri legate de igienizarea școlilor. Primarii se grăbesc să verifice, la fața locului, lucrările care au impus intervenții ale unor firme de specialitate, fie că acestea s-au făcut la șarpante, fie că a fost nevoie de verificarea instalațiilor electrice, sau a celor termice.
Miercuri, 6 septembrie, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Roman, a avut loc o ședință pe tema recomandării făcute de conducerea administrației publice locale directorilor de unități școlare din municipiu, pentru ca festivitățile de deschidere a noului an școlar să aibă loc, în toate școlile, pe 11 septembrie, de la orele 08.00. La întâlnire au luat parte primarul Lucian Micu, inspectorul general școlar Viorel Stan și directorii unităților de învățământ cu personalitate juridică.
Și-au exprimat opiniile reprezentantul administrației publice locale și cel al Inspectoratului Școlar, urmând ca fiecare manager de școală să decidă în consecință.
”Recomandarea mea, în calitate de părinte, dar și de primar, a fost ca în toate unitățile școlare din Roman festivitățile de deschidere a noului an școlar să înceapă la ora 08.00. În acest fel, părinții nu lipsesc mult de la serviciu, iar traficul în oraș nu va fi greoi pe tot parcursul zilei, ci doar dimineață, când elevii vor fi aduși la școala de care aparțin.
Personal, voi participa la deschiderea anului școlar la CNRV, în calitate de părinte. Nu mi-am propus să țin discursuri. Poate sunt de ”modă nouă”, dar din experiența de părinte, vă pot spune că puțini sunt cei interesați să audă ”îndemnurile” oficialităților. Subliniez, fiecare școală poate invita la eveniment pe oricine, oficialitățile pot opta pentru o unitate, dar nu înțeleg nevoia unui ”maraton”, la care se mai și întârzie, sonorizările nu sunt performante, iar cei prezenți ne critică pe noi toți ulterior”, le-a transmis primarul Lucian Micu directorilor, cu precizarea că, după festivitățile prilejuite de deschiderea anului școlar, va face, alături de viceprimarul Roxana Iorga, vizite în școlile din oraș.
Prezent la întâlnire, inspectorul general Viorel Stan le-a reamintit directorilor de școli faptul că, pe contractul de management, stă și semnătura conducerii Primăriei municipiului Roman, iar administrația publică locală este partener continuu al școlilor.
”Relația dintre Inspectoratul Școlar și Primăria municipiului Roman este una instituțională. Nu uitați că școala este a comunității, iar Primăria răspunde de școală, de comunitate. Personal, nu sunt de acord cu punctul de vedere al domnului primar. Tradițional, în aceste zile se fac invitații către diferite instituții să participe la deschiderea de an școlar. Poate prefectul, președintele Consiliului Județean, parlamentarii și-ar dori să vină la Roman și trebuie să le dați această șansă să participe la festivități”, a fost mesajul transmis de inspectorul Viorel Stan, care le-a cerut directorilor de unități școlare din Roman ca miercuri, 6 septembrie, până la orele 14.00, să comunice Inspectoratului Școlar și Primăriei municipiului Roman orele la care vor desfășura festivitățile de deschidere a anului școlar 2017-2018.
În funcție de programul unităților de învățământ și al conducerii Primăriei municipiului Roman, primarul Lucian Micu și viceprimarul Roxana Iorga vor vizita unitățile de învățământ din oraș, în prima zi de școală, pentru a le transmite elevilor și cadrelor didactice gânduri bune pentru noul an școlar.
STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2017- 2018
Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale, cursurile noului an şcolar încep luni, 11 septembrie și însumează 167 de zile lucrătoare (35 de săptămâni).
Structura anului școlar cuprinde:
- Semestrul I: 11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018
- Semestrul al II-lea: 12 februarie 2018 – 15 iunie 2018
Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel:
- Vacanţa de iarnă:23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018
- Vacanţă intersemestrială: 3 – 11 februarie 2018
- Vacanţa de primăvară: 31 martie – 10 aprilie 2018
- Vacanţa de vară: 16 iunie – 9 septembrie 2018
- Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.
Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 8 iunie 2018.
Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018 pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.
Nu vor avea loc cursuri în zilele libere prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil în învățământ (recent semnat). Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare judeţene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei şcoli, zilele de 5 octombrie (Ziua Internaţională a Educaţiei) și 5 iunie (Ziua învăţătorului).
În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură cele 167 de zile de cursuri prevăzute în ordin, precum şi a posibilităţii ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele şi evaluările naţionale organizate în sistemul naţional de învăţământ.
Sursa- Ministerul Educației Naționale