Dental Alliance

July 27, 2024

Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni închisoare cu executare

0
YRY Residence

Go Padel Roman

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a fost condamnat vineri la 6 ani și 8 luni de executare de Curtea de Apel Brașov într-un dosar de corupție, potrivit surselor G4Media. Sentința este definitivă. Procesul a început încă de acum cinci ani. Pedeapsa este mai mică decât cea dispusă de judecătorii din Bacău care au analizat prima dată acest dosar. Aceștia hotărâseră în urmă cu aproape un an o pedeapsă mai mare, de peste 8 ani de detenție.

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț a fost acuzat că ar fi luat bani pentru a interveni, în 2013, la conducerea Agenției Naționale de Integritate pentru a îndeparta din funcție un rival politic.

”Tip solutie: Reducerea pedepsei
Solutia pe scurt: Respinge cererea de repunere pe rol a cauzei formulată de inculpatul Arsene Ionel. Admite apelurile formulate de DNA Serviciul Teritorial Bacău şi inculpatul Arsene Ionel împotriva sentinţei penale nr. 96/D/06.04.2022 pronunţată de Tribunalul Bacău în dosarul penal nr. 431/103/2018, pe care o desfiinţează cu privire la soluţia de condamnare a inculpatului pentru infracţiunea de trafic de influenţă, faptă săvârşită în anul 2013, la omisiunea aplicării pedepsei complementare pe lângă pedepsele principale, la cuantumul pedepsei principale rezultante aplicate inculpatului, la conţinutul pedepsei accesorii aplicate inculpatului şi la cuantumul sumei confiscate de la inculpat.

Rejudecând cauza în aceste limite: În baza art. 396 alineat 1 si 6 raportat la art. 16 alineat 1 lit. f Cod de procedură penală, art. 154 alineat 1 lit. c Cod penal, art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alineat 1 Cod penal interpretat prin Deciziile nr. 297/2018 si nr. 358/2022 ale Curtii Constitutionale a României, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Arsene Ionel sub aspectul săvârsirii infractiunii de trafic de influenţă, faptă săvârşită în anul 2013, prevăzută de articolul 291 alineat 1 Cod penal, raportat la art. 6 şi art. 7 litera a din Legea nr. 78/2000, ca efect al interventiei prescriptiei răspunderii penale. Menţine pedeapsa principală de 5 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa apelată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, faptă săvârşită în luna iunie 2015, prevăzută de art. 291 alin.1 Cod penal, raportat la art. 6 şi art. 7 litera a din Legea nr. 78/2000. În baza art. 67 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alineat 1 literele a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere, sau de a exercita atributii de conducere în cadrul vreunui partid, formatiune sau aliantă politică din România, pe o perioadă de 5 ani.

În baza art. 65 alineat 1 interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie drepturile prevăzute de art. 66 alineat 1 literele a, b şi g Cod penal, respectiv exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere, sau de a exercita atributii de conducere în cadrul vreunui partid, formatiune sau aliantă politică din România. Menţine pedeapsa principală de 5 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa apelată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, faptă săvârşită în iulie 2015, prevăzută de art. art. 291 alineat 1 Cod penal, raportat la art. 6 şi art. 7 litera a din Legea nr. 78/2000. În baza art. 67 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alineat 1 literele a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere, sau de a exercita atributii de conducere în cadrul vreunui partid, formatiune sau aliantă politică din România, pe o perioadă de 5 ani.

În baza art. 65 alineat 1 interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie drepturile prevăzute de art. 66 alineat 1 literele a, b şi g Cod penal, respectiv exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere, sau de a exercita atributii de conducere în cadrul vreunui partid, formatiune sau aliantă politică din România. În temeiul art. 38 Cod penal şi art. 39 alineat 1 litera b Cod penal contopeşte cele 2 pedepse principale de mai sus, aplică inculpatului Arsene Ionel pedeapsa principală cea mai grea, de 5 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv 1 an şi 8 luni închisoare, rezultând pedeapsa principală de 6 ani şi 8 luni închisoare pe care o va executa inculpatul.

În temeiul art. 45 alineat 3 şi 5 Cod penal contopeşte pedepsele complementare şi accesorii stabilite în sarcina inculpatului şi aplică, pe lângă pedeapsa principală rezultantă, de 6 ani şi 8 luni închisoare, pedeapsa complementară cea mai grea, a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alineat 1 literele a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere, sau de a exercita atributii de conducere în cadrul vreunui partid, formatiune sau aliantă politică din România, pe o perioadă de 5 ani şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alineat 1 literele a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere, sau de a exercita atributii de conducere în cadrul vreunui partid, formatiune sau aliantă politică din România. În baza art. 112 litera a Codul penal şi art. 291 alineat 2 Cod penal dispune confiscarea de la inculpatul Arsene Ionel a sumelor de 80.000 Euro şi 80.000 lei.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. În baza art. 275 alineat 3 Cod de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în data de 10.03.2023 prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre 190/2023 10.03.2023

Urmează să aflăm dacă zvonurile legate de plecarea lui Ionel Arsene în Italia se adeveresc. Conform unor surse media județene, Ionel Arsene s-a afla încă de ieri în Italia, unde este, de câțiva ani, acționar la o firmă. Asociatul lui este și el un controversat om de afaceri din Neamț. Există suspiciuni că Ionel Arsene ar putea cere autorităților italiene să nu permită extrădarea sa, motivând condițiile inumane de detenție din România. Modelul nu este nou, alte persoane cu probleme legale în România făcând același lucru. În situaia în care Ionel Arsene a părăsit România, deoarece sentina este definitivă și ar trebui pusă în aplicare de îndată, acesta va fi dat mai întâi în urmărire generală națională și abia apoi în urmărire europeană, prin intermediul INTERPOL-ului. Dar, bineînțeles, există și posibilitatea ca Ionel Arsene să nu fi plecat din țară, moment în care acesta ar trebui să se prezinte la penitenciar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.