Dental Alliance
February 1, 2023

Primar Leonard Achiriloaei: Am participat în acest sfârșit de săptămână la întrunirea Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România

YRY Residence

Acoperisul1

Am participat în acest sfârșit de săptămână la întrunirea Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, la invitația domnului președinte Emil Boc, la care au luat parte în calitate de invitați Ministrul investițiilor și proiectelor europene – domnul Ioan Marcel Boloș și Ministrul mediului, apelor și pădurilor – domnul Barna Tánczos.
Evenimentul s-a desfășurat în municipiul Cluj-Napoca, iar în cadrul întâlnirii a avut loc propunerea de prorogare a termenului pentru noile taxe și impozite – propunere înaintată primului-ministru, astfel încât modificarea modului de calcul al impozitării pe proprietate să fie amânată.
Totodată, s-a discutat despre Ordinul de ministru privind casarea mașinilor mai vechi de 15 ani, în care s-a propus modificarea contribuției la finanțare – 80% Agenția fondului de Mediu, respectiv 2.400 lei și autoritățile locale – 20%, respectiv 600 lei, fără a fi obligate primăriile să achite în primă fază toată suma, cum este prevăzut în proiectul de ordin de ministru.
S-au analizat și o serie de subiecte de interes comun privind dezvoltarea fiecărui municipiu, printre acestea fiind:
-stadiul desfășurării activităților incluse în componentele PNRR gestionate de Ministerul Dezvoltării (Componenta C5 – Valul Renovării, Componenta C10 – Fondul Local Componenta C11 – Turism și Cultură);
-stadiul desfășurării activităților incluse în componentele PNRR gestionate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (Componenta 1 – Managementul apei; Componenta 2 – Păduri și protecția biodiversității; Componenta 3 – Managementul deșeurilor).
Au fost făcute precizări referitoare la finanțarea autorităților publice locale în anul 2022, Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior – în cadrul cărora, fiecare coleg primar, membru al Comitetului Director a putut lua cuvântul, discutând cu reprezentanții ministerelor aflați în sală.
Reuniunea a cuprins și o expoziție intitulată “Ecoinsule digitalizate”, desfășurată pe Platoul Cluj Arena, în cadrul căreia au fost prezentate diferite tipuri de insule ecologice supraterane – soluție pe care o implementăm etapizat în Roman.
Rămân în contact cu reprezentanții AMR, fiind ancorat în dinamica ghidurilor și legislației privind implementarea de proiecte, urmărind în permanență posibilitățile de dezvoltare ale municipiului nostru!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap