April 17, 2021

Primăria Municipiului Roman se alătură programului național Vinerea verde

Primăria Municipiului Roman se alătură programului național Vinerea verde, lansat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin care angajații sunt încurajați să opteze pentru moduri de deplasare alternative, cu emisii periculoase cât mai scăzute (trotinete electrice, biciclete, mersul pe jos), astfel încât, în ziua de vineri a fiecărei săptămâni, minimun un sfert din angajații instituției să adere la această inițiativă verde, în favoarea mediului înconjurător și a sănătății publice. 

Primarul municipiul Roman, domnul Leonard Achiriloaei, susține acest program de mediu și invită angajații instituției să se alăture acțiunii Vinerea Verde, ale cărei rezultate vor însemna reducerea poluării aerului, o sănătate publică mai bună și o calitate a vieții mai bună.

Țara noastră se confruntă cu problema poluării aerului în mediul urban, care afectează sănătatea populației și calitatea vieții, poluarea aerului fiind cel mai important factor de risc pentru sănătatea publică. Această acțiune este cu atât mai însemnată cu cât transportul cu mașina personală a devenit o soluție de deplasare zilnică.

Sub sloganul „STOP! Azi maşina stă pe loc!”, această campanie îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

Obiective propuse

 

Startul campaniei Vinerea Verde va fi dat de angajații Primăriei Municipiului Roman, printr-o mobilizare la nivel de instituție. Minimum unul dintre patru angajați va veni la locul de muncă altfel decât cu autoturismul personal.

Lansarea va fi o acțiune nuanțată ca mesaj prin exemplul oferit de conducerea instituției, care se va deplasa în aceeași manieră verde. Această campanie va continua până când locuitorii urbei noastre se vor familiariza cu acest concept.

Deplasarea “verde” a angajaților din cadrul Primăriei va fi completată și de o campanie online, pe site-ul instituției și pagina oficială de Facebook.

La sediul Primăriei se propune inițiativa Fiecare angajat – un campion verde prin organizarea unui loc special amenajat cu un bol de sticlă în care fiecare angajat care susține acțiunea, deplasându-se la locul de muncă pe jos sau cu bicicleta/ trotineta, va introduce un simbol în acest bol, simbol care va reflecta numărul participanților la campanie și vizual impactul exemplului. Mai jos sunt ilustrate exemplele de simboluri. 

      

                                   

                                                

 

Primăria Municipiului Roman încurajează cât mai multe companii și persoane fizice de pe raza municipiului, să adere la această campanie.

 

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.