Wed. Dec 19th, 2018

PRIMĂRIA, TOT SUPĂRATĂ PE CONSILIUL JUDEȚEAN DAR… FĂRĂ EFICIENȚĂ

Încă nemulțumită de modul discriminatoriu de alocare a fondurilor din bugetul județului, pentru proiectele derulate în municipiul Roman, Primăria Roman continuă să susțină că va ataca în contenciosul administrativ hotărărea de Consiliu Județean prin care Romanului i s-au repartizat doar 100.000 lei. Cu toate că și fostul primar, Dan Laurențiu Leoreanu, amenințase cu un proces, au trecut luni bune și n-am mai auzit nimic despre vreun litigiu între Primăria Roman și Consiliul Județean.

Primarul Lucian Micu însuși, deși s-a plâns, în timpul campaniei electorale pentru alegerile parțiale din luna iunie, de modul discriminatoriu de alocare a fondurilor dinspre Consiliul Județean, iată că la jumătate de an de la votarea bugetului, la întrebarea redactorilor roman24 despre stadiul litigiului prin care Primăria Roman trebuia să atace în Contenciosul Administrativ Hotărîrea Consiliului Județean, a declarat că acestea se află tot în faza ”prealabilă”.

Da, noi sîntem acum într-o fază prealabilă și vom continua toate demersurile legale pentru a ne intra în drepturi”, a declarat succint primarul Lucian Micu, care nu știa dacă Primăria mai are vreun proces intentat de fostul primar, pe aceeași temă.

Cert este că președintele Ionel Arsene ”a jucat” politic mai inteligent, în faza în care proiectul de buget al județului se afla în dezbatere publică și se aștepta la protestul inutil și de ”imagine” al celor 14 consilieri județeni liberali.

Încă dinainte de votarea bugetului județului, președintele Ionel Arsene dădea o hotărîre privind ”soluționarea unor plângeri prealabile”, evident de respingere, apreciind demersul administrațiilor publice locale ”ca neîntemeiat, plângerea prealabilă formulată de Municipiul Piatra Neamț, prin reprezentantul lor legal, primarul localității, împotriva Hotărării C.J nr.49/2017 privind repartizarea pe unități administrativ teritoriale a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru 2017 și a estimărilor pe anii 2018-2020 ”, se spune în intervenția președintelui Consiliului Județean, Ionel Arsene, care a anticipat susținând și ulterior într-o conferință de presă că ”hotărârea  a fost adoptată cu respectarea prevederilor legale”.

Cu mare lucru nu s-a ales Romanul nici din alocările făcute de Ministerul Dezvoltării pe programul PNDL, de unde a primit doar 1.200.00 mii lei pentru proiectele de canalizare din Cartierul Lipovenesc, se pare, în timp ce Guvernul a fost cât se poate de generos cu finanțarea altor proiecte promovate de Consiliul Județean. Cum niciodată judecătorii de la Contenciosul Admnistrativ nu s-au prea băgat în treburile politicienilor, este greu de crezut că, la jumătate de an de la cererea de revocare a actului administrativ, Primăria Roman va avea vreun câștig de cauză, în condițiile în care prefectul ”apolitic”, în atribuțiile căruia ar fi stat sesizarea instanței de Contencios n-a atacat actul admnistrativ, așa cum nici vreun cetățean mai curajos n-a făcut-o.

Asta pentru că tot degeaba ar fi făcut-o, ținînd cont că în România, instanțele ”rămân reci” la astfel de demersuri civice, vezi ”Episodul Târg de Crăciun”, în care cererea unui pensionar de anulare a actului admnistrativ de alocare a unor sume fabuloase pe un eveniment de doar o lună (5,5 miliarde lei pe 50 căsuțe de lemn) a fost programată, la 10 zile după terminarea evenimentului și evident, respinsă, pe motiv că ”n-ar mai avea obiect”. Așa cum inutile au fost și protestele primarilor la nivelul Asociației Municipiilor, față de modul de repartizare a fondurilor guvernamentale, făcute pe criterii eminamente politice. Cum și în guvernările anterioare, banii s-au alocat la fel, nu prea au a se plânge nici actualii primari liberali, pentru că și ei au făcut la fel. Așa că și în următorii ani, în România, dezvoltarea UAT-urilor se va face tot pe baza politicii ”mâinii întinse” înfierate de deputatul Leoreanu. Asta spre beneficiul partidelor politice, aflate la un moment dat la putere, dezvoltarea unităților administrativ teritoriale depinzând, în totalitate, de culoarea politică a partidului de guvernământ, în cazul în care aceasta este aceeași cu a primarului respectiv. (Flora ORDEAN)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.