Dental Alliance
April 26, 2024

PRIMĂRIȚA DIN GÂRCINA, CONDAMNATĂ LA PUȘCĂRIE PENTRU ABUZ ÎN SERVICIU

Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Ziua de marți, 9 mai, a însemnat pentru primărița din Gârcina, mai mult decât ceea ce se cheamă în popor ”trei ceasuri rele”. Trimiterea în judecată a edilului de către Serviciul Teritorial Anticorupție Bacău, Aurora Lazăr Balan, pentru abuz în serviciu și condamnarea acesteia de către Tribunalul Neamț  la câte 3 ani pentru fiecare din cele două infracțiuni, de abuz în serviciu -pentru care a fost acuzată – și contopirea pedepselor, a însemnat un final de coșmar pentru primăriță.

Aurora Lazăr Balan s-a ales, după condamnare, cu 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu termen de încercare de 7 ani, plus încă 2 ani de pedeapsă complementară și interzicearea unor drepturi cetățenești, cum ar fi cel de a mai candida pentru o funcție publică. Dar cea mai gravă repercusiune este faptul că magistrații nemțeni au stabilit că primărița din Gârcina va trebui să achite, drept prejudiciu, câte 20.000 euro cetățenilor Mircea Crețu și Miorica Gâscă, persoanele care s-au constituit ca parte civilă în proces. Primărița le mai datorează și câte 1.500 euro, daune morale. Tot daune morale de câte 980 lei va trebui să achite și către alte două persoane păgubite: Petru Paramon și Valentina Moroi. Este una dintre cele mai grave sentințe pronunțate într-un proces de abuz în serviciu, care, probabil, va fi atacată  la Curtea de Apel Bacău.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Bacău, primărița Aurora Lazăr Bălan, a fost trimisă în judecată ca urmare a faptului că în perioada 19 mai-24 iulie 2008, în calitate de edil șef al comunei Gârcina, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu și, deși cunoștea că Primăria Gârcina nu este proprietar al unor terenuri, a vândut către alte persoane două suprafețe de 10.000 metri pătrați și respectiv 2.200 metri pătrați, teren care aparținea, de drept, unor moștenitori ai proprietarilor. Din rechizitoriul DNA mai rezultă faptul că terenurile în discuție au fost intabulate, în baza unor hotărâri de Consiliu Local, prin care se atesta faptul că suprafețele fac parte din domeniul privat al comunei. Aceste terenuri au fost vândute ulterior cu sumele de 305.000 lei și respectiv 30.000 lei.

Procurorii DNA au dispus instituirea unei popriri pe veniturile nete ale primăriței, până la concurența sumei de 1.483.880 lei, poprire la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Bacău. Tribunalul Neamț a menținut, prin sentința din 9 mai, măsurile instituite de DNA, dar sumele ar putea fi modificate de către magistrații Curții de Apel Bacău, în sensul menținerii cerințelor inițiale ale părții civile, care sunt mult mai mari. Un nou și puternic semnal de alarmă către primarii care se cred mici Dumnezei, atunci când sunt aleși într-o funcție în care trebuie să apere interesele cetățenilor și nu să le lezeze. Aurora Lazăr Balan face parte din categoria ”primari de-o viață”, aflată fiind la al cincilea mandat de edil  șef al comunei Gârcina.

„Deşi cunoştea că primăria Gîrcina, jud. Neamţ nu este proprietar, a vândut, în calitate de reprezentant al acesteia, două terenuri în suprafaţa de 10.000 mp, respectiv 2.200 mp, ce aparţinea de drept moştenitorilor proprietarilor, către alte persoane. Pentru a crea aparenţa de legalitate a acestor tranzacţii, Bălan Lazăr Aurora a iniţiat adoptarea a trei hotărâri de consiliu local, prin care aceste terenuri au fost atestate ca făcând parte din domeniul privat al comunei şi care au stat la baza intabulării lor în Cartea Funciară. Prin hotărârile respective, s-a aprobat şi vânzarea celor două terenuri“, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.