Primarul de la Ruginoasa, condamnat la un an de închisoare
San Marco Roman

Primarul de la Ruginoasa, condamnat definitiv, la un an de închisoare, pentru infracțiuni silvice

Primarul comunei Ruginoasa, Nicu Chirilă, a fost găsit vinovat, acum două zile, pe 5 martie, de ”participație improprie la infracțiunea de tăiere fără drept de arbori” și cea de ”participație improprie la furt de arbori”, iar pedeapsa a fost stabilită la un an de închisoare. Evident, cu suspendare. Deasemenea, la această “pedeapsă” era adăugată și ridicarea unor drepturi, cum ar fi cel de-a alege, sau de a fi ales, pentru o perioadă de 3 ani. Și pentru aceasta, la final, a intervenit “cu suspendare” așa că primarul Nicu Chirilă, de la Ruginoasa rămâne, în continuare primar.

Dosarul a fost deschis pentru fapte care s-au petrecut în anul 2010, când peste 1.700 de salcâmi au căzut sub drujbele muncitorilor, însă fără o aprobare a Consiliului Local. Primarul a motivat că tăierile s-au făcut legal, sub formă de “curățare a lizierei“, sau “toaletare”, în termeni mai orășenești. Lemnul a ajuns la școală, la primărie și prin curțile unor locuitori ai comunei.

Garda de Mediu a descoperit urmele măcelului forestier și a trimis constatările către Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman însă, în primă fază, procurorul a dat NUP (neînceperea urmăririi penale – n.red.). Dosarul a fost redeschis, la cererea sătenilor iar primarul Nicu Chirilă a fost inițial condamnat la 2 ani de închisoare și 4 ani de suspendare a unor drepturi. În urma recursului, pe 5 martie 2019, primarul comunei Ruginoasa, Nicu Chirilă a primit condamnarea definitivă la 1 an de închisoare – cu suspendare și o perioadă de 3 ani de interzicere a drepturilor de a alege și de a fi ales. Și aceasta, tot cu suspendare. (sursa foto – FB Nicu Chirila)

Cristian FOGHEL - editorialist

Am lucrat multă vreme în mass-media. Radio, presă scrisă, TV. Timp de 2 ani am scris pe blogul personal guralaureche.blogspot.ro, în paralel cu realizarea emisiunii cu același titlu (GuraLaUreche - emisiune cu și despre blogeri, user generated content), apoi am trecut pe platforma romașcani.ro după care, timp de 6 ani am scris pe blogul personal cristianfoghel.ro.

Editorialele scrise pe roman24.ro nu sunt altceva decât opiniile mele personale. Dacă sunteți, sau nu, de acord cu ele, puteți să îmi spuneți, folosind simbolurile de mai jos. Aștept să comunicăm!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.