Dental Alliance
April 25, 2024

PRIMARUL LUCIAN MICU, DISPUS SĂ-ȘI DEA DEMISIA

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Unul din  subiectele conferinței de presă de luni, 23 octombrie, a fost cel legat de faptul că vineri, 20 octombrie un complet de judecată al Curții de Apel Bacău a respins acțiunea primarului Lucian Micu, prin care acesta a atacat decizia Agenției Naționale de Integritate din iulie 2016, de a-l declara incompatibil, act prin care  se anunța faptul că ”viceprimarul Lucian Micu se află în stare de incompatibilitate începînd cu 30 august 2012, întrucât deține simultan funcția de viceprimar și funcția remunerată de membru al Consiliului de Admnistrație al Spitalului Municipal de Urgență Roman, încălcând astfel dispozițiile articolului 87, aliniatul 1, litera d și k din Legea 161/ 2003”. Magistrații Curții de Apel Bacău au publicat pe site-ul instituției conținutul Hotărîrii 148, din 20 octombrie 2017 prin care se precizează că instanța ”Respinge acțiunea ca neântemeiată.Cu recurs în 15 zile de la comunicare.Calea de atac se va depune la Curtea de Apel Bacău. Pronunțată în ședința publică din 20 octombrie 2017”. Lucian Micu  a atacat în instanță actul emis de ANI, în luna octombrie 2016, dar magistrații băcăuani au decis în defavoarea sa.

Primarul Lucian Micu, vizibil marcat de sentință a abordat subiectul anunțând faptul că după primirea motivației își rezervă dreptul de a o ataca la Înalta Curte de Casație și Justiție. Lucian Micu a anunțat însă și faptul că în cazul în care va pierde procesul și la instanța supremă nu va ezita să-și dea demisia.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/QbzaL7p9b8U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lucian Micu s-a referit și la sesizarea pe care a făcut-o la Curtea Constituțională în special pe interdicția impusă de lege de a restrânge dreptul constituțional de a mai putea candida în următorii trei ani.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/CtevCFb1ICM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Primarul Romanului a subliniat câteva din erorile Raportului Agenției Naționale de Integritate, dar și faptul că această instituție a fost sesizată în 2014 de o persoană decedată din 2012, cu referire la votul său pe un proiect de hotărâre de Consiliu Local referitoare la alocare unei sume pentru finanțarea echipei de fotbal și nu pe problema prezenței sale în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență. Lucian Micu a reamintit faptul că în politica românească au existat precedente în cazul europarlamentarului Mircea Diaconu și a președintelui Klaus Iohannis

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/qPQIMvdCuo4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lucian Micu a vorbit jurnaliștilor despre incoerența deciziilor ANI în problemele de incompatibilitate, pe rolul diverselor  instanțe fiind peste 344 de dosare care privesc o serie de situații în neconcordanță cu legislația în domeniu.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/C63q2my5Fnk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Între timp PSD își freacă mâinile de satisfacție. De altfel, încă din timpul campaniei electorale pentru alegerile parțiale, senatorul Dan Manoliu, președintele PSD Roman, a atras atenția privind riscul pe care-l presupune pentru romașcani, decizia PNL de a candida cu viceprimarul aflat în incompatibilitate. Acesta spunea că ”În cazul în care primarul Lucian Micu va pierde procesul cu ANI prefectul va fi obligat să emită ordinul de încetare a mandatului primarului înainte de termen. Dacă se va întîmpla așa, funcția va fi vacantată și în cel mai scurt timp vor trebui organizate, din nou, alegeri parțiale. Ar fi o cruntă lovitură pentru romașcani, aceștia urmând să fie chemați pentru a treia oară la vot, într-un interval de 2 ani, pentru a-și alege primarul. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că alegerile parțiale înseamnă bani, foarte mulți bani, de la bugetul de stat”, a afirmat senatorul Dan Manoliu. Acesta susține faptul că PNL n-a ținut niciodată cont de observațiile pe care le-a făcut PSD, chiar și în situația acestei incompatibilități.

Ridicolul situației este faptul că remunerația primită de Lucian Micu, de la bugetul Spitalului, a fost de 599 lei, pe an, conform declarației de avere publicată pe site-ul Primăriei Roman.

Conform articolului 17, aliniatul 5 din Statutul aleșilor locali: ”Încetarea mandatului poate avea loc numai după rămânerea definitivă și  irevocabilă, a hotărârii judecătorești”.

Între timp, în 4 octombrie 2016, Camera Deputaților a adoptat modificarea Legii 161, din 2003 ”privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției”, prin care elimină o serie de incompatibilități stabilite în cazul aleșilor locali în ceea ce privește exercitarea funcțiilor și calităților publice în condiții de integritate, situație în care propunerea legislativă are ca efect eliminarea unora dintre cele mai întâlnite situații de incompatibilitate pentru aleșii locali (în cazul primarilor și viceprimarilor), prin modificarea articolului 87, alinaitul 1, litera d ”este eliminată incompatibilitatea generată de deținerea calității de primar sau de viceprimar/președinte sau vicepreședinte al Consiliului Județean simultan cu calitatea de reprezentant în  AGA a societăților comerciale de interes local, pe de o parte, și cu calitatea de reprezentant al statului în AGA a unei societăți comerciale de interes național, pe de altă parte”.

Legea însă nu funcționează retroactiv, lucru pe care-l știe și Lucian Micu, în calitate de jurist, motiv pentru care uzează  și de ultima șansă de a ataca hotărârea Curții de Apel Bacău la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde judecarea unei  asemenea spețe durează  până la doi ani, situație  care se va putea  clarifica  exact  în  apropierea  viitoarelor alegeri  locale.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.