Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

Primarul Lucian Micu prezent la Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România

0

Ieri, 13 mai 2019, la Casa Municipiilor, a avut loc Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România.

În prezența dlui Vasile Daniel Suciu, Viceprim-ministru și Ministrul dezvoltării regionale și administrației publice și a dlui Eugen Teodorovici, Ministrul finanțelor publice, principalele subiecte abordate au fost: Legea bugetului de stat și Codul Administrativ.

„Acest Cod Administrativ, dezbătut amplu, votat, reîntors și tot așa, va avea o finalitate. În acest context, eu sper că, indiferent de culoarea politică a primariilor AMR, să agreați soluția adoptării acestui Cod Administrativ prin OUG. Fiindcă avem nevoie urgentă de acest document, de o reglementare fermă și utilă. Decizia CCR a fost pe formă, nu pe conținut. A existat o scăpare referitoare la avizul CES, în rest nu au fost obiecțiuni. Din acest motiv, și preluând cele două observații ale CCR, propunerea mea este adoptarea Codului prin OUG” a declarat dl Daniel Suciu.

„Noi, Asociația Municipiilor din România, ne-am exprimat deja pe conținutul acestui cod și deja toate propunerile noastre se regăsesc în textul adoptat de Parlament. Prin urmare nu ne opunem variantei adoptării prin OUG” a declarat Președintele AMR, dl Robert Sorin Negoiță.

„Există situații ce trebuie reglementate, fiindcă, din păcate, sunt cazuri în care apar blocaje în consiliile locale, din motive exclusiv politice. Și atunci, da, soluția optimă, este să grăbim procedurile ca să ne putem derula activitatea corespunzător” a declarat dl. Cornel Ionică, Primarul Municipiului Pitești

În ceea ce privește Bugetul de Stat pe 2019, Președintele AMR, a punctat: „În primele 3 luni, municipiile au pierdut diferența între procentele pe care le-am primit adică 43%, și cele 60% care ne fuseseră promise. Practic, noi am făcut plata contribuțiilor sociale, iar acum nu știm ce se va întâmpla, fiindcă nouă ni se cer bani înapoi.” Domnia sa a adăugat: „Avem situații statistice din care se vede clar faptul că, în comparație cu 2017, bugetele noastre scad semnificativ. În condițiile în care costurile au crescut, utilitățile au crescut, la fel și salariile”.

„Primăriile nu au pierdut ceva, fiindcă, până la aprobarea bugetului, s-a mers pe sistemul vechi. După aprobarea bugetului, sigur, s-au făcut alocări pe noile prevederi. Sigur, dacă este nevoie, se fac anumite corecții. Nu vor exista situații la care să nu se găsească soluții” a declarat Ministrul Finanțelor Publice, dl. Eugen Teodorovici

“Doar pe PNDL aveam 2,5 mld de lei, iar azi dimineață am văzut că suntem, la PNDL 1 și 2, la 41% cu plăți efectuate până azi. S-au început foarte multe lucrări, deci se mișcă foarte bine lucrurile. Iar referitor la OUG 114, în ceea ce ține de construcții, această ordonanță începe să își arate roadele. Dacă nu exista un sprijin acordat acestui domeniu, am fi avut acum o reală problemă” a completat dl Viceprim-ministru Daniel Suciu.

„Sistemul vechi a fost 43%, plus compensare din TVA. Din ce știu, anul acesta nu s-a mers așa și s-au alocat doar cei 43%. Ceea ce pentru noi, nu este în regulă. Trebuie să primim o compensare pentru primele luni din an” a declarat Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, dl. Antal Arpad

„În momentul în care calculăm veniturile proprii, în baza MF ar trebui exceptate veniturile provenite din vânzarea unor bunuri are UAT-urilor. Fiindcă așa ajungem la niște cifre ireale pentru cineva care a vândut o proprietate. Pe primele 3 luni trebuia sa primim 43% plus compenesare, cum era pe sistemul vechi. În acest moment, noi suntem privați de niște bani pentru primele 3 luni ale anului” a susținut Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, dl. Antal Arpad

„La Oradea, în cele două luni și jumăte, am pierdut în jur de 3-4 mil de Euro. Dacă tot ați băgat cheltuielile sociale de la 1 ianuari, atunci și cota de 60% trebuie aplicată tot de la 1 ianuarie. Și, da, nici estimările făcute nu sunt conforme cu realitatea, fiindcă noi avem încasări care nu sunt conforme cu estimarea MFP. Sigur, dacă reglați la rectificare aceste scăpări, va fi în regulă. Altfel, chiar avem probleme. Avem nevoie de predictibilitate, fiindcă modificările anuale nu ne ajută” a declarat Președintele Executiv al AMR, dl Ilie Bolojan

„Am avut înțelegeri care au fost uitate. Bugetul Aradului in 2019 este mai mic decât cel din 2008. În 2016 am discutat despre PNDL, dar nu s-a respectat nimic. Pe 2017, când s-a vorbit să se scadă impozitul pe venit, AMR a fost prezentă, la toate ședințele. Am avut discuții și ni s-a spus că în 2018, facem o trecere, că va fi o pierdere, dar ca se va recupera încet. Per total, însă, pierderea este din zona de dezvoltare. Și ne afectează pe toți” a declarat Prim-vicepreședintele AMR, dl. Gheorghe Falcă.

La finalul discuțiilor, membrii Comitetului Director al AMR și reprezentanții Guvernului au stabilit ca astfel de întâlniri să aibă loc periodic, astfel încât, problemele ridicate la nivelul administrațiilor în ceea ce ține de reglementarea și buna derulare a activității să fie anunțate și soluționate cu celeritate de Executiv. Totodată, miniștrii au notat o serie de teme pentru care conducerea AMR așteaptă clarificări și eventual dezbateri.

O altă temă discutată în cadrul ședinței CD al AMR a fost informatizarea administrațiilor locale: „Digitalizarea activității Primăriilor este esențială. Noi la PS3 deja implementam niște metode noi de lucru, inclusiv pe ceea ce ține de emiterea proceselor verbale de amendă, pentru nerespectarea curațeniei de exemplu sau alte situații. Propunerea ar fi ca un astfel de sistem să fie existent în toate localitățile, iar noi să avem o bază de date comună care să ne ușureze activitatea și operațiunile între direcțiile proprii, dar și între noi, între administrații” a explicat Președintele AMR, dl. Robert Sorin Negoiță.
Sugestia Președintelui AMR a fost bine primită de primarii de municipii, astfel că, în perioada următoare se vor cauta soluțiile optime pentru implementarea unui astfel de sistem.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.