Dental Alliance
April 26, 2024

ÎN ACEST WEEKEND, ÎN ZONA CARTODROM, SE DESFĂȘOARĂ MULT AȘTEPTATUL FESTIVAL DACIC!

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

100.000 de lei. Atât au aprobat consilierii locali, în ședință extraordinară de miercuri, 27 iunie 2018, pentru organizarea primului festival de tradiții daco-gete în municipiul Roman. Acest festival se va derula timp de trei zile, în Parcul Zăvoi (fostul kartodrom) în perioada 13-15 iulie.

Acțiunea face parte din Festivalurile Istorice ale României, cu numele Zargidava, ediția I și își propune să prezinte momente din viața strămoșilor noștri, de la ritualuri de luptă, până la arderi pe rug.

Festivalul va începe vineri, la ora 20.00 cu dansurile nimfelor și festivitatea aprinderii flăcării antice, în Piața Roman-Vodă, pe lângă alte activități. Va urma parada nocturnă a torțelor până în Parcul Zăvoi (fostul Cartodrom). Ziua I se va încheia cu un concert susținut de artiști locali și ansamblul folcloric „Flori de mălin”.

Sâmbătă, la ora 12.00, va fi parada și prezentarea asociațiilor, deschiderea taberelor militare iar de la ora 15.00 prezentări, lupte de gladiatori, dansuri antice și chiar un târg de sclavi!

Duminică, de la ora 12.00, taberele militare vor fi redeschise publicului, care va putea trage cu arcul sau participa la ateliere diverse, printre care și cel de gastronomie antică. De la ora 15.00, cei interesați vor putea urmări, pe langa luptele de gladiatori, diverse demonstrații militare iar de la ora 20.00, reprezentarea războaielor daco-romane din anii 86-98 a.d.

În acest an în care sărbătorim cu toții “Centenarul”, 100 de ani de la Marea Unire, Asociația culturală Geto-Dacii din Moldova cu sediul în Iași, va organiza evenimentele intitulate: “Festivalurile Istorice ale României-Trei Epoci o Unire”. Primul festival din cadrul acestui proiect amplu va avea loc în data de 6-8 Iulie 2018. 

Vă așteptam cu drag la “Festivalul Zargidava” de la Roman!!! – apare pe pagina de facebook a organizatorilor

“În acest an în care sărbătorim “Centenarul”, 100 de ani de la Marea Unire, Asociatia culturală Geto-Dacii din Moldova cu sediul în Iași va organiza evenimentele intitulate: Festivalurile Istorice ale României- “Trei Epoci o Unire”: Zargidava-Roman, Tamasidava-Bacau, Netindava-Slobozia, etc.

Evenimentele vor avea ca scop reconstituirea istorică a trei epoci diferite ale istoriei țării noastre (promovând astfel patrimoniul istoric și cultural), în care s-au realizat Uniri și care au precedat Marea Unire de la 1918. În funcție de bugetele alocate și de preferințele primăriilor cât și a consiliilor județene, fiecare festival în parte va avea propria structura: cel de la Roman va fi axat pe doua epoci cea antică și cea modernă, cel de la Bacău va rămâne strict axat pe epoca antică (asa cum a fost și la prima ediție din 2017), iar cel de la Slobozia va acoperi toate cele trei epoci istorice: antică, medievala și modernă.

Prima Unire realizată de marele rege Burebista in antichitate: după ce i-a învins pe Celți și Bastarni a realizat cea mai mare uniune de triburi și regate geto-dacice, intr-un singur regat puternic și independent, Regatul Dac.

A doua Unire a fost cea realizată de marele voievod Mihai Viteazu in Evul Mediu: după ce a luptat împotriva Imperiului Otoman, înfăptuiește Unirea de la Alba Iulia in anul 1600.

A treia este chiar Mica Unire realizată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza in epoca modernă a istoriei, la Iasi pe 24 Ianuarie 1859 și care va prefața Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

13-15 Iulie, “Festivalurile Istorice ale României – Zargidava”/Roman (Parcul Zăvoi, fostul Cartodrom)

Un astfel de eveniment se adresează tuturor categoriilor de vârstă, este un eveniment la care oricine participă va avea foarte multe de învățat despre cum trăiau, cum se îmbrăcau, cum luptau înaintașii noștri.

DE CE SĂ VINĂ LUMEA LA UN FESTIVAL DE RECONSTITUIRE ISTORICĂ
În primul rând doar pentru simplul fapt că nu au mai văzut așa ceva în orașul lor până acum. Va fi o experiență unică, vor trăi niște sentimente nemaiîntâlnite pe care nu le vor uita prea repede. În plus este primul festival de acest gen din Moldova, care va prezenta publicului trei epoci diferite ale istoriei noastre: epoca antică a geto-dacilor și romanilor, epoca Medievală cât și epoca modernă cea din perioada primului război mondial.

CE SE VA ÎNTÂMPLA?
Pe lângă parada cu torțe de vineri seara prin centru orașului, bătăliile lui Burebista și Decebal, luptele armatelor române din primul război mondial, luptele de gladiatori, dansurile nimfelor, atelierele meșteșugărești; la sfârșitul fiecărei seri publicul se poate delecta și cu muzică live de calitate.

MOTIVAȚIE:
Dacă îți iubești istoria și înaintașii nu ai cum să nu participi la un astfel de eveniment; nu ai cum sa pleci nemulțumit, ba dimpotrivă! În plus festivalurile de acest gen se organizează în Ardeal de peste 10 ani, iar acum cred că a venit și timpul Moldovei să arate de ce este in stare și de aceea eu împreună cu membrii și voluntarii din Asociatia noastră culturală Geto-Dacii din Moldova ne luptăm din răsputeri de câțiva ani ca să promovăm patrimoniul istoric și cultural al strămoșilor noștri.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.