Dental Alliance

Programe de interes pentru comunitățile locale, cofinanțate de Consiliul Județean Neamț, în cadrul Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară „Hășmașul Mare“

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Consiliul Județean Neamț a aderat anul trecut la Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară „Hășmașul Mare“, în scopul dezvoltării comunităților nemțene din arealul Masivului Hășmașul Mare, pentru modernizarea infrastructurii, susținerea activităților economice, sociale, culturale și de mediu, prin implicarea tuturor autoritățile administrației publice competente din această zonă.

În cadrul ședinței AGA a Asociației, ce a avut loc săptămâna trecută, au fost aprobate în unanimitate propunerile Consiliului Județean Neamț privind anumite programe de interes, destinate comunităților din județ, aflate în arealul Masivului Hășmaș: comunele Dămuc, Bicaz-Chei și Bicazu Ardelean.

 

Programele propuse pentru anul în curs:

  • Programul „Să facem curățenie în natură!”, care presupune strângerea deșeurilor cu ajutorul voluntarilor.
  • Întâlniri periodice cu U.A.T.-urile membre în vederea implementării programelor.
  • Realizarea de filme de prezentare, pe diferite tematici: managementul ariilor protejate din zona munților Hășmaș, traseele de biciclete, strângerea deșeurilor în zona Hășmașul Mare, pe raza localităților membre.
  • Aducerea la cunoștința publică a activităților derulate de Asociație, prin crearea canalelor de diseminare a informațiilor și prezentarea activităților Asociației cu părțile interesate, în mediul online.
  • Cooperare între SALVAMONT HARGHITA și SALVAMONT NEAMȚ, pentru realizarea traseelor tematice din zona Hășmașul Mare, prin marcarea și amplasarea unor panouri cu informații suplimentare despre zonă (vegetația, fauna sau geologia zonei); unul dintre traseele tematice va crea un circuit în lanțul muntos Hășmașul Mare, între zona Lacu Roșu, cascada Jávárdi și localitatea Trei Fântâni din județul Neamț, iar amplasamentele panourilor informative se vor stabili prin consultare cu cele două servicii SALVAMONT; de asemenea, se dorește și amenajarea unui punct panoramic.
  • Schimb de experiență între SALVAMONT HARGHITA și NEAMȚ, pe teme comune de interes (misiuni de salvare, dotare cu echipamente, securizarea unor trasee montane, îmbunătățirea marcajelor).

Programele propuse pentru anul viitor:

  • Competiție de alergare montană cu participarea ISU HARGHITA și a ISU NEAMȚ – organizarea unei competiții de alergare montană în zona Masivului Hășmașul Mare, cu participarea pompierilor de la ISU HARGHITA și NEAMȚ, precum și a altor participanți pasionați de alergare montană, după exemplul Competițiilor „Aleargă Hășmașii“ sau „Scări spre Vf. Toaca“)
  • Realizarea Centrului educațional CHEILE BICAZULUI – HĂȘMAȘUL MARE, centru mobil care va putea fi deplasat în diverse locații accesibile din zona Hăsmașul Mare, în apropierea drumului național DN12C. Modulul va fi folosit la activități educative, va fi vizitabil, prevăzut în interior cu ecrane LED pe care vor rupa clipuri video de prezentare a biodiversității.

Cele mai importante teme aduse în discuție în cadrul ședinței, atât de primarii din Neamț, cât și de cei din Harghita, au fost dezvoltarea unui turism sustenabil în zonă și drumurile județene și comunale, iar din partea Consiliului Județean Neamț s-a confirmat că segmentul drumului județean DJ 127A, care duce la Tulgheș și care va face legătura cu Autostrada Unirii, este asfaltat de curând, până la limita dintre județe.

Concluzia generală, agreată de către toți participanții la ședința comună Neamț-Harghita, este aceea că este important să fie găsite argumentele care unesc comunitățile celor două județe și nu cele care le dezbină, din acest punct de vedere existând deja deschidere și o bună colaborare între instituțiile din zonă, în vederea implementării proiectelor și programelor de interes comun.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.