Dental Alliance
March 2, 2024

Proiect de lege pentru introducerea RCA-ului pentru biciclete și trotinete electrice

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Casa Căpraru

Ministerul de Finanțe a propus un proiect de lege care prevede obligativitatea asigurării RCA pentru trotinetele și bicicletele electrice cu o viteză maximă mai mare de 25 km/h, atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, scrie Hotnews.

Asigurarea de răspundere civilă obligatorie (RCA) pentru trotinete nu este încă obligatorie, dar România trebuie să se conformeze unei directive UE care va trebui transpusă și în legislația noastră până la finalul acestui an. În consecință, Ministerul Finanțelor a pus luni în dezbatere publică pe pagina sa de internet un proiect de lege care modifică legislația referitoare la RCA. Conform acestuia, orice vehicul (a cărui noțiune este redefinită în proiect) va trebui asigurat în mod obligatoriu, inclusiv bicicletele electrice și trotinetele electrice.

Ca urmare a dezvoltării tehnologice, pe piaţa din România au intrat numeroase tipuri noi de vehicule motorizate, vehicule care datorită caracteristicilor acestora nu se supun obligaţiei de înmatriculare/înregistrare însă produc accidente din care rezultă daune materiale, dar şi vătămări corporale. Unele dintre acestea sunt acţionate de un motor pur electric, altele de echipamente auxiliare, iar astfel de vehicule ar trebui luate în considerare la definirea noţiunii de ‘vehicul’, pentru care este impusă obligaţia de asigurare RCA în Uniunea Europeană şi România”, se arată în expunerea de motive.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.