February 28, 2021

Protestul Europol produce efecte. Polițiștii vor beneficia de majorarea de 75%

Săptămâna trecută am protestat în fata Ministerului Afacerilor Interne, acolo unde colegii noștri prezenți au acoperit treptele de la intrarea în instituție cu jucării de plus pe care erau prinse numele copiilor acestora, gest prin care i-am amintit  ministrului Marcel Vela că între calitatea de polițist și cea de părinte nu exista vreo incompatibilitate. Și polițiștii au copii care stau singuri, închiși în case pe durata suspendării școlilor, întrucât salariații din sistemul de apărare, ordine publica și securitate națională nu au dreptul la zile libere pentru a sta cu copiii. Marcel Vela a apreciat că polițiștilor nu li se cuvine nicio compensare pentru aceasta restricție de drepturi, deși OUG nr. 147/2020 prevede în mod clar obligația angajatorilor de a acorda o majorare salariala pentru această situație.

Am înconjurat întreg  ministerul cu pancarte pe care au fost scrise lozinci si am scandat timp de doua ore revendicându-ne drepturile. Reacția Ministerului Afacerilor Interne a fost una degradanta pentru una dintre cele mai importante instituții din Romania.

Ei bine astăzi, Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2 cu amendamentele pe care colegii din  cadrul Federației Publisind și Blocului Național Sindical, unde suntem afiliați, le-au susținut și care au fost admise.

Astfel, conform prevederilor actului normativ adoptat, art. 4 alin. 3 din OUG nr. 147/2020 va fi modificat și va avea următoarea formă ”La articolul 4, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(3) În situaţia în care unul dintre părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin.(1), acesta are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută la art. 1 alin. (1), cu condiția respectării, de către celălalt părinte, a prevederilor art.1 alin.(2) lit.b).  În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la
alin.(1), doar unul dintre aceştia are dreptul la majorarea acordată, potrivit prezentului alineat, suplimentar drepturilor salariale cuvenite.”

Pentru actul normativ adoptat urmează controlul de constituționalitate apoi trimiterea acestuia la Președintele României pentru promulgare. Această modificare adusă nu este un privilegiu acordat polițiștilor, ci este o stare normală de fapt, fiind o compensare pentru perioada cât aceștia sunt în prima linie și nu pot beneficia de zile libere în perioada în care unitățile de învățământ au programul suspendat. Reiterăm faptul că la protestul Sindicatului Europol pentru acest drept cuvenit au participat aproximativ 100 de polițiști, atât cât permite reglementarea din perioada stării de alertă, însă rolul a fost unul definitoriu. Organizația noastră va continua să reprezinte la un nivel maxim drepturile și interesele polițiștilor, așa cum a făcut-o de fiecare dată.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.