Dental Alliance
November 26, 2022

Radierea auto: cum se poate scoate o mașină din circulație, dacă nu mai există cartea de identitate a vehiculului

Acoperisul1

Hotel & Restaurant Phoenix Roman

Proprietarii de mașini care au pierdut cartea de identitate a vehiculului și doresc să-și radieze mașina trebuie să urmeze o procedură stabilită de Registrul Auto Român (RAR).

Aceasta prevede anularea acestui document.

Potrivit legislației în vigoare, eliberarea duplicatului unei cărți de identitate a unui vehicul este condiționată de identificarea vehiculului la RAR. Documentul este solicitat de autoritatea de înmatriculare în cazul oricărei operațiuni, adică și în cazul radierii din circulație, potrivit avocatnet.ro.

În situațiile excepționale, în care un vehicul nu mai poate fi identificat, deoarece, de exemplu, a fost exportat din România, dezmembrat ori furat, RAR permite anularea CIV în baza sa de date, ceea ce permite autorității de înmatriculare să radieze vehiculul în absența cărții de identitate.

Anularea CIV din baza de date a RAR poate fi făcută la reprezentanțele Registrului, în baza unei solicitări făcute de proprietarul mașinii, ce trebuie motivată și justificată cu documente din care să rezulte starea din acel moment a vehiculului.

Anularea CIV din baza de date a RAR se poate face atunci când:

  • sunt prezentate documente justificative cu privire la imposibilitatea identificării vehiculului de către reprezentanții RAR, emise de una dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției sau Ministerului Public, care indică evenimentul ce ar face imposibilă identificarea (furt, incendiu, confiscare, distrugere, reținere în custodie etc.);
  • este prezentat un certificat de înmatriculare (sau copia acestuia) care atestă înmatricularea vehiculului în alt stat;
  • este prezentat un certificat de dezmembrare valid emis de un atelier autorizat în România (numărul de identificare al vehiculului este introdus în baza de date cu vehicule dezmembrate) sau un certificat de distrugere a vehiculului în alt stat.

sursă: avocatnet.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.