Dental Alliance
March 5, 2024

Radu Samson Viceprimar Municipiul Roman: Consider că degeaba vrem să “plecăm” cu apa de la ApaServ dacă nu plecăm și cu primăria de la PNL

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Casa Căpraru

În octombrie 2021 am participat la o negociere între Primărie și ApaServ, unde am stabilit cine și ce își asumă dintr-o listă de “probleme urgente” (foto 2). Noi, primăria, ne-am asumat un proiect de SECTORIZARE a rețelei de apă, adică să construim 8 cămine noi de sectorizare și să montăm debitmetre la cele 6 care deja există. Totodată, am agreat să reparăm rezervorul care este nefuncțional dintre cele de la autogară. Celelalte puncte din listă au fost asumate de ApaServ.
Din primăvară, de când coordonez activitatea de furnizare a apei, am avut periodic discuții cu reprezentanții tehnici și conducerea companiei ApaServ despre soluțiile optime și despre stadiul proiectelor. Contrar unor opinii, activitatea mea nu se rezumă la a-mi face poze lângă gropile de la avarii.
Investițiile de la punctele 1 și 2 sunt în stația de captare. Punctul 2 a fost rezolvat la începutul verii, când au fost înlocuiți 360m de conductă iar la punctul 1 se lucrează acum. Se înlocuiesc deocamdată 220 de metri între puțurile P8 – P12. Se elimină astfel riscul de avarii pe sectoarele respective și pierderile de apă subterane din stația de captare.
Punctele 4 și 5 vizează înlocuirea conductelor de transport al apei pe străzile Anton Pann și Libertații. Conductele mari de transport duc apa din rezervoare în diferite zone ale orașului iar din acestea apa trece în conductele mai mici, de distribuție, la care sunt branșate casele noastre. Majoritatea conductelor de transport au între 30 și 100 de ani vechime și se sparg frecvent.
Săptămâna trecută a început lucrarea de înlocuire a conductei de transport pe strada Anton Pann, cu foraj orizontal dirijat. Se fac găuri la distanță de 180 de metri, se execută forajul și apoi se introduce conducta. Curat, eficient și modern, fără să întoarcem strada pe dos. În maxim 3 săptămâni va fi gata lucrarea de pe Anton Pann (720 metri) după care utilajele se mută pe Libertății.
În ceea ce privește lucrările asumate de Primărie, lucrurile stau altfel. Sub coordonarea domnului primar abia s-au montat 2 debitmetre și se lucrează la al 3-lea. Despre cămine pentru sectoare noi nu există nicio discuție. Pentru rezervor abia e gata studiul de fezabilitate și e aprobată finanțarea lucrării cu fonduri de la Guvern, mai urmează, proiect, avize, autorizație, licitație și apoi execuție. Adică o să-l termine domnul primar de reparat aproape de alegerile din 2024, numai bun de o inaugurare electorală. Sau poate domnul primar consideră că dacă dumnealui nu face mare lucru în legătură cu problema apei mă sabotează politic pe mine.
Dacă aș avea ocazia să votez plecarea de la ApaServ, încă aș vota cu două mâini “PENTRU”. Părerea mea rămâne neschimbată până când o să avem apă non-stop și echipă de mentenanță și intervenții dedicată doar municipiului Roman, nu întregii zone de operațiuni (Roman + 9 comune).
În același timp, consider că degeaba vrem să “plecăm” cu apa de la ApaServ dacă nu plecăm și cu primăria de la PNL.
Vă urez să avem apă!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.