San Marco Roman

San Marco Roman

Sat. Nov 16th, 2019

Raport de activitate al deputatului PNL, Mugur Cozmanciuc, pentru sesiunea parlamentară februarie – iulie 2019

În virtutea principiului transparenţei vă prezint raportul de activitate ce cuprinde acţiunile desfăşurate în perioada februarie-iunie 2019. Acţiunea este subsumată dreptului cetăţenilor de a participa la procesul decizional şi de a avea acces la informaţiile privind activitatea celor pe care i-au ales.

În exercitarea funcţiilor şi atribuţiilor Parlamentului am folosit o serie de instrumente (întrebări, interpelări, luări de cuvând în Plenul Camerei Deputaţilor, iniţierea de propuneri legislative, depunerea de moţiuni simple şi de cenzură), care constituie un indicator pentru evaluarea activităţii pe care am derulat-o.

Sesiunea parlamentară care tocmai a trecut se circumscrie unor vectori care exced cadrul unui proces legislativ normal, concordant cu valorile noastre naţionale şi euro-atlantice. Opoziţia, şi în special Partidul Naţional Liberal, a fost nevoită să facă uz de toate instrumentele parlamentare astfel încât procesul legislativ să reintre într-un registru al normalului, înregistrând deopotrivă succese şi eşecuri.Un succes, nu al PNL, ci al copiilor noștri îl reprezintă trecerea amendamentului propus de parlamentari liberali prin care s-a majorat alocația, începând cu data de 1 aprilie 2019. Alocația de 200 de lei a crescut la 300 de lei! Alocația de 84 lei a crescut la 150 lei!

Pe parcursul acestei sesiuni parlamentare am continuat să mă implic și să urgentez, prin instrumentele pe care le am la dispoziție ca deputat, începerea construcției autostrăzii Moldovei, începerea construcției spitalului regional de la Iași, să reprezint interesele comunităților locale, în mod special, a acelor edili care își doresc să aducă gaz în casele cetățenilor. Alături de colegii liberali din Parlament am sancționat, de fiecare dată, abuzurile pe care le-au comis cei de la Putere și le-am atras atenția că datoria lor este să guverneze pentru România, pentru români, nu pentru propriile interese.

Mugur Cozmanciuc

deputat PNL

În perioada februarie – iulie 2019 am transmis ministerelor 32 de întrebări/interpelări, am susținut 16 declarații politice în care am vorbit despre diverse probleme care trebuie rezolvate, am semnat și susținut 12 propuneri legislative, am semnat 4 moțiuni simple și moțiunea de cenzură.

Totodată, ca membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Georgia, unde sunt secretar, cu Republica Turcia și cu Republica Populară Chineză am participat la o serie de întâlniri și dezbateri.

În ceea ce privește activitatea parlamentară cred că cel mai important moment al acestei sesiuni parlamentare a fost reprezentat de dezbaterea proiectului de buget pe anul 2019, un proiect care a fost trimis multe prea târziu de Guvernul PSD&ALDE și care a ridicat foarte mult probleme.

Alături de colegii parlamentari liberali din Neamț am depus 36 de amendamente la proiectul de buget prin care am cerut bani pentru modernizarea mai multor localități din județ. Din păcate, toate au fost respinse la vot de majoritatea PSD&ALDE.
9 ianuarie 2019 l Bugetul pe anul 2019 nu este gata! Colegii mei și specialiștii au atras deja atenția asupra problemelor pe care le creează lipsa bugetului!

Sper că Guvernul PSD nu va uita de promisiunile făcute celor din zona Moldovei. În mod special, îi somez pe cei responsabili să nu ignore și să includă fondurile necesare pentru începerea autostrăzii Moldovei și a spitalului regional, de la Iași! Responsabilitate, nu POPULISM!

ACTIVITATE LEGISLATIVĂ

23 ianuarie 2019  Alături de alți 113 deputați ai PNL și ai partidelor de opoziție USR, PMP și neafiliați aparținând ProRomania, am semnat pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. A fost depusă solicitarea și lista de semnături cu mai mult de 1/3 dintre deputați pentru convocarea, de urgență, a unei sesiuni extraordinare pentru:
• respingerea Ordonanței lăcomiei PSD-ALDE, ordonanța care a aruncat în aer cursul leu/euro, care sărăcește populația, blochează creditarea și alungă investitorii;
• abrogarea legii privind recursul compensatoriu și stoparea de urgență a infracțiunilor săvârșite de eliberații lui Tudorel Toader care pun in pericol zi de zi siguranța și integritatea fizică a românilor;
• dezbaterea și adoptarea Bugetului de stat și al asigurărilor sociale pe 2019, bugetul care trebuia să fie deja aplicabil pentru a da drumul investițiilor, pentru predictibilitate în mediul economic și social.

29 ianuarie 2019  PNL va lansa o campanie, în perioada imediat următoare, pentru a grăbi construcția spitalului regional de la Iași, cu fonduri europene. Guvernul a amânat construirea celor trei spitale regionale până în 2021, deși unitățile medicale sunt incluse în Strategia României pentru Sănătate și în Programul Operațional Regional. Să le spunem că Moldova vrea spital regional!

5 februarie 2019  Au promis, dar acum amână. Cei de la GUVERN au amânat până în 2027 construirea spitalelor regionale – așa cum puteți vedea în răspunsul pe care mi l-a transmis doamna ministru Rovana Plumb. Ce este de făcut? Alături de colegii parlamentari liberali ne vom bate să includem la finanțare în bugetul de stat pentru anul 2019 obiectivele de investiții care sunt finanțate în domeniul sănătății din fonduri europene, respectiv spitalele regionale, cele trei spitale regionale prevăzute a fi construite cu finanțare europeană în Craiova, Cluj și Iași. După ce se vor finaliza dezbaterile pe proiectul de buget, așa cum am mai spus, PNL va lansa în luna februarie o campanie de strângere de semnături pentru susținerea construirii spitalelor regionale. Vom solicita Guvernului să angajeze discuții și să facă o solicitare Comisiei Europene pentru suplimentarea fondurilor necesare construirii spitalelor regionale. Moldova vrea spital regional!

11 februarie 2019  Principalele amendamente pe care le susținem zilele acestea în dezbaterea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat fac referire la finanțarea unor obiective extrem de importante pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România – autostrada Unirii, Târgu-Mureș-Iași-Ungheni. Susținem amendamente pentru realizarea spitatelor regionale, a celor 3 spitale regionale care beneficiază de finanțare din fonduri europene, dar și a altor spitale regionale.

12 februarie 2019 PSD promite sute de kilometri noi de autostrăzi până la sfârșitul anului. Asta cu un tupeu ieșit din comun având în vedere că și-au bătut joc, din nou, de Autostrada Unirii! Grupul PNL a propus în amendamentul său privind Autostrada Unirii includerea în buget a unei sume de 37 de milioane de lei. Ce s-a întâmplat? Parlamentarii Puterii l-au respins! Amendamentul a căzut la vot, cu 12 voturi împotrivă și 11 pentru! NU renunțăm! Vom merge în plen și vom susține amendamentu pentru autostrada Unirii!

15 februarie 2019 În sfârșit o veste bună! Se vor face primii pași pentru realizarea Autostrăzii Unirii! Prin efortul comun al parlamentarilor din Moldova plenul reunit al Parlamentului a adoptat, joi, bugetul pentru Ministerul Transporturilor, cu patru amendamente admise în Comisiile reunite de buget-finanțe, printre care și cel pentru alocarea a 23.500.000 de lei, bani pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Ungheni – Iași – Tîrgu Neamț. Au fost incluse în buget și sumele necesare pentru finanțarea studiului de fezabilitate a tronsonului Tg. Mureş – Tg. Neamţ. Vocea tuturor celor din Moldova a fost auzită, în sfârșit! Prin eforturile comune ale parlamentarilor din Moldova, a societății civile, a cetățenilor, a celor din presă se fac primii pași pentru Autostrada Moldovei! Fiecare persoană cu decizie în administrația centrală, locală sau din Parlament, indiferent de culoare sau simpatie politică, are obligația să susțină acest obiectiv important pentru dezvoltarea Moldovei! Să ne vedem cât mai curând, circulând, pe Autostrada Unirii!

8 februarie 2019 Ordonanța Lăcomiei îi lovește din greu și pe primarii din Neamț. De exemplu, domnul Adrian Ciobanu – primarul comunei Cordun mi-a spus că la un proiect de 15 milioane lei, în urma prevederilor din OUG 114, trebuie să suplimenteze suma cu 2 milioane lei! Cine îi dă acești bani?!? Și doamna Emilia Acozmei primarul comunei Bălțăteși mi-a transmis că în urma discuțiilor avute cu proiectanții, în urma majorării prețurilor materialelor, a creșterii salariului minim în construcții, valoare lucrărilor pe care le desfășoară în comună se va majora cu aproximativ 2.000.000 lei, sumă pe care ar trebui să o suporte din bugetul local. Întrebarea se repetă: De unde să scoată banii? Solicit Guvernului să abroge OUG 114! În mod contrar se fac vinovaţi de starea de sărăcie a comunităţilor locale.

20 martie 2019 Am semnat, alături de colegii deputați din PNL, scrisoarea deschisă adresată membrilor Parlamentului României prin care solicităm abrogarea de urgență a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018, având în vedere consecințele nefaste pe care le-a provocat economiei românești. Considerăm, de asemenea, că această ordonanță este dăunătoare în integralitatea sa și că orice încercare de corectare este din start sortită eșecului. PNL solicită, totodată, Guvernului ca înainte de a mai adopta astfel de acte normative cu impact major în societate să asigure un dialog real cu toți actorii economici, sociali și instituționali care sunt vizați de măsurile fiscale pe care intenționează să le implementeze. Abrogarea O.U.G. nr.114/2018 reprezintă un act de răspundere pentru Parlament și parlamentari!

27 martie 2019 Modernizarea infrastructurii este foarte importantă. Pentru a vedea care sunt oportunitățile și ultimele noutăți am participat la cea de-a patra ediţie a Conferinţei cu participare internaţională „Critical Infrastructure Protection Forum”. Am moderat panelul „Noile riscuri şi ameninţări la adresa protecţiei activităţii infrastructurilor critice europene”și, totodată, am avut și o prezentare pe tema „Dinamica riscurilor şi ameninţărilor la adresa infrastructurilor critice energetice din România”. Mă bucur că am avut ocazia să particip la această conferință unde discuțiile sunt de substanță și soluțiile, care urmează să fie implementate, vor aduce prosperitate

20 mai 2019 La invitația ambasadei SUA în România și a Excelenței Sale Ambasadorul Hans Klemm am participat la ceremonia dedicată Zilei Eroilor ”Memorial Day”, la Sinaia. Alături de colegii din PNL și membri ai corpului diplomatic am comemorat astăzi eroismul bărbaților și femeilor care și-au dat viața în cel de-al Doilea Război Mondial ca să își apere țara și libertatea!

18 iunie 2019 Moțiune de cenzură! Am votat DA! Guvernul PSD&ALDE, condus de Viorica Dăncilă, nu este un guvern care a lucrat pentru români, pentru România! Se poate mai mult! Avem oameni care pot mult mai mult, care sunt dedicați românilor, României!

ACTIVITATE ÎN CADRUL COMISIEI PENTRU APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ȘI SIGURANȚĂ NAȚIONALĂ

Activitatea în cadrul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost complexă, urmărind să răspundă, deopotrivă, necesităţilor legislative şi atribuţiilor care îmi revin ca instrument instituţional pentru relaţia dintre Parlamentul României şi instituţiile pe care le controlează.

În cadrul activității legislative în cadrul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională am urmărit dezbaterea proiectelor de lege care fac obiectul Comisiei. În toate proiectele de lege am votat, alături de colegii mei, în acord cu nevoile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale României. Am luat parte la votul pe care l-am acordat pentru Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2019 pentru instituţiile care se află sub controlul parlamentar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Oficiul Registrului Naţional pentru Informaţii Secrete de Stat.

28 mai 2019 Am participat la întâlnirea cu doamna Marie-Noëlle Koyara, Ministrul Apărării al Republicii Centrafricane și cu domnul Joachim Kokate, consilierul Președintelui Republicii Centrafricane, care s-au aflat în vizită oficială în România. În cadrul discuțiilor s-a pus accentul pe necesitatea dezvoltării relaţiilor de cooperare cu ţările din Africa, care reprezintă un proces prioritar al României şi suntem siguri că beneficiile reciproce nu vor întârzia să apară, atât pe plan intern cât şi internaţional.

12 iunie 2019 Un eveniment important pe care îl menţionez se referă la situaţia din Valea Uzului. În cadrul şedinţei din data de 12 iunie l-am avut invitat pe domnul Secretar de stat Nicolae Nasta, din cadul Ministerului Apărării Naţionale, însoţit de un grup de specialişti în domeniu, pentru a ni se prezenta situaţia din Valea Uzului. La întâlnire au participat membri ai Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională la care s-a alăturat și liderul de grup al UDMR, colegul nostru, domnul deputat Attila Korodi. A fost o întâlnire mai mult decât binevenită având ín vedere situaţia creată. Cred că este nevoie de calm şi cumpătare, de dialog susţinut, toate subsumate respectării normelor de drept internaţional umanitar, acordurilor interguvernamentale din domeniu şi legislaţiei naţionale, pentru a se consolida respectarea demnităţii umane, nediscriminarea şi toleranţa. Consider că cinstirea memoriei eroilor care s-au jertfit de-a lungul timpului, indiferent de naţionalitate şi religie, alături de protejarea locurilor de înhumare sunt obligaţii ale fiecărui stat.

4 iunie 2019  Am participat, la Haga, la vizita de lucru a delegaţiei Parlamentului României la Grupul Mixt de control parlamentar al Europol (JPSG). Agenda vizitei a cuprins atât demonstraţii practice, în cadrul Centrului de Operaţiuni al Europol, cât şi discuţii şi schimburi de idei cu doamna directorul executiv al Agenţiei şi adjuncţii acesteia. Totodată, agenda cuprinde întâlniri cu reprezentanţii Consiliului de Administraţie al Europol, cu Biroul de legătură al României la Europol, Chaterine De Boll, precum şi prezentări din partea şefilor centrelor de combatere a terorismului şi criminalitate informatică. În discursul de bun venit de doamna director executiv, a fost subliniată relaţia foarte bună cu partea română în ceea ce priveşte colaborarea poliţienească. Delegaţia Parlamentului României a predat delegaţiei din Finlanda, la finalul lunii iunie 2019, copreşedinţia Grupul Mixt de control parlamentar al Europol, împreună cu toate documentele şi informaţiile ce reflectă ultimele evoluţii pozitive la nivelul Grupului pentru a se asigura continuitatea demersului.

ACTIVITATE ÎN TERITORIU

Activitatea politică, atât ca deputat de Neamț, cât și ca președinte al organizației județene PNL Neamț, s-a concentrat pe două direcții: mai multe întâlniri directe cu cetățenii și, în paralel, reprezentarea problemelor acestora pentru a fi rezolvate. În acest sens am avut discuții cu primarii, am purtat corespondență cu ministerele și alte instituții alte statului pe probleme punctuale care au trebuit rezolvate în județul Neamț. Totodată, activitatea în teritoriu a avut o componentă importantă în această perioadă, când au fost și alegerile pentru Parlamentul European. Spiritul liberal s-a văzut în Neamț când, chiar de ziua Europei, peste 5.000 de nemțeni au fost alături de echipa PNL Neamț la evenimentul de lansare al candidaților liberali la alegerile europarlamentare. Peste 50.000 de nemțeni ne-au acordat în data de 26 mai votul de încredere, iar pentru asta le mulțumesc. Vom munci și pe mai departe să câștigăm încrederea cât mai multor cetățeni! Împreună vom învinge!

21 februarie 2019 Zi de lucru în teritoriu! Am purtat discuții la cabinetul parlamentar cu domnul Ciprian Neța, directorul Școlii Gimnaziale nr. 2 din Piatra-Neamț, și cu Ungureanu Ion, reprezentant al structurilor asociative reprezentative ale rezerviștilor din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. Am discutat despre Educație și despre Apărare. Le mulțumesc pentru deschidere și dialog!

11 aprilie 2019 Eurodeputatul Siegfried Muresan a fost în vizită în județul Neamț, la Roman. Cu această ocazie am transmis și eu un mesaj: Nu există alternativă viabilă și credibilă pe partea dreaptă, în acest moment. Nu sunt subiectiv, dar asta este adevărul. #RomaniaInPrimulRand #NeamtulInPrimulRand

9 mai 2019 Neamțul a fost în primul rând! Vă mulțumesc tuturor celor peste 5.000 de nemțeni care ne-ați fost alături! Vă mulțumesc că sunteți alături de PNL, că vreți să ducem Neamțul, România în primul rând! Suntem o forță împreună!

26 mai 2019 3 de DA! Asta a fost votul meu! DA pentru Neamț, DA pentru România, DA pentru Europa!

27 mai 2019  Dragi nemțeni vă mulțumesc pentru votul vostru, pentru că ați demonstrat că vă pasă, că sunteți atașați valorilor europene! Vă mulțumesc pentru mobilizarea exemplară de care ați dat dovadă, că ați arătat că vă doriți schimbarea, că vreți mai mult, mai bine, pentru voi, pentru copiii și părinții voștri! Acum e timpul României!

Vreau să le mulțumesc și colegilor mei, care s-au implicat în această campanie, care au muncit și au demonstrat că în unitate stă forța. O forță care ne dă energia să muncim pentru oameni! Vă mulțumesc încă o dată, SINCER ȘI DIN SUFLET, TUTUROR celor care m-au ajutat și care au crezut alături de mine cu onestitate în victoria PNL Neamț.

Împreună ne dorim un drum mai bun! Cu sinceritate vom construi încrederea că împreună suntem o forță și vom dezvolta o relație durabilă. Vom pune Neamțul în primul rând. De acum începe munca, pentru Neamț în primul rând, pentru România în primul rând!

4 iunie 2019  Votul din 26 mai a arătat cu exactitate că Moldova își dorește schimbarea! Cetățenii din zona Moldovei au arătat că nu mai înghit promisiuni deșarte, ci vor politicienii cărora le pasă, care fac ceea ce spun! PNL își dorește să fie partidul care aduce schimbarea dorită! Alături de voi suntem o forță! Vă mulțumim!

6 iunie 2019 Hristos s-a Înălțat! Am fost alături de nemțenii din Trifești la ziua comunei, la invitația domnului primar Dan Marian Lupu și a viceprimarului Cezar Sava.

7 iunie 2019  Vreau să îi mulțumesc domnului Adrian Alui Gheorghe pentru pasul pe care îl face. A primit din partea mea propunerea de a fi consilier onorific, al meu, al PNL, pe zona culturală, pentru că știu sigur că poate să aducă un plus valoare echipei liberale, PNL Neamț și României.

9 iunie 2019 Am participat, la invitația primarului comunei Tămășeni – Ștefan Lucaci, la hramul bisericii “Coborarea Sfântului Duh” din Adjudeni!

15 iunie 2019 Mulțumiri speciale Emil Nicolae și Marcel Grinberg pentru invitație. Mă bucur că împreună cu Adrian AluiGheorghe am participat la acest frumos eveniment, care poate fi un pas în construcția ideii: “Piatra Neamț, Capitala Avangardismului românesc”

12 iulie 2019 Am avut o discuție cu domnul primar Oniga prin care i-am transmis că vrem să îi acordăm sprijin. Despre asta am vorbit și în ședința BPJ de aseară și ne-am gândit și la soluția acordării de asistență juridică pro bono. Totodată, noi parlamentarii PNL de Neamț ne vom implica să ne oferim ajutorul, în limita mandatului și a legii. Toată lumea se poate implica, pentru ca această zonă, care a fost a județului Neamț, să rămână în județul Neamț!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.