March 6, 2021

RCA LA JUMATATE, PENTRU SOFERII FARA ACCIDENT

Soferii care nu au produs accidente timp de 8 ani vor plati polita de asigurare RCA doar la jumatate din tariful standard, pe care il achita cei care incheie prima data o asigurare de raspundere civila. In schimb cei care au produs mai multe accidente vor plati dublu. Asa prevede proiectul de norma privind asigurarile auto obligatorii pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara l-a pus marti in dezbatere publica.

In prezent atat reducerea maxima, cat si penalizarea maxima sunt de 32%, dar in proiectul noii norme soferii cei mai “cuminti”, care nu au facut nici un accident timp de 8 ani, vor plati doar jumatate din tariful de baza. In schimb soferii cu mai multe accidente pot ajunge sa plateasca dublu.

Mona Cucu, director Supraveghere ASF: “Sistemul de malusare tine cont de numarul de daune produse. Pentru o singura dauna se penalizeaza cu 4 clase, si va dau ca exemplu pentru un asigurat nou intrat in sistem pentru o dauna intr-un an este penalizat cu 40% aplicat la tariful de baza, doua daune – 70% si trei sau mai multe – pana la 200%.”

Tarifele de referinta tin seama de capacitatea motorului si de varsta soferului, indiferent de sex. Mona Cucu, director Supraveghere ASF: “Criterul de sex nu este un criteriu care este admis, deci nu exista diferente intre un barbat si o femeie. Tarifele de referinta care au fost deja calculate si publicate nu au avut in vedere si regiunea geografica, asiguratorii pot insa sa opteze si pentru acest criteriu, dar cu aprobarea ASF.”

ȘtiiCă?