Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

Reguli pentru plantarea pomilor, primăvara. Care sunt cele mai întâlnite greșeli și cum este corect să procedezi

0

Plantarea pomilor pare un lucru simplu la prima vedere, însă nu este chiar așa. Este nevoie de multă atenție la detalii, dar și despre urmarea unor pași. 

Perioadele de plantare sunt: primăvara devreme, toamna târziu înainte că pământul să înghețe și iarna, atunci când solul nu este acoperit de zăpadă, nu este înghețat și temperaturile sunt de cel puțin 2-3 º C.

Plantarea pomilor în mod corect:

  1. Alegeți un loc potrivit: Asigurați-vă că ați ales un loc adecvat pentru pom, care să ofere lumina și spațiul necesar pentru dezvoltarea pomului. Pe eticheta pomului găsiți informații detaliate despre acest lucru. Atenție și la distanța la care îl plantați de gardul vecinului.
  2. Săpați o groapă de dimensiuni potrivite: Groapa ar trebui să fie de două ori mai mare decât rădăcinile pomului și suficient de adâncă pentru a permite îngroparea completă a rădăcinilor în sol.
  • Pământul trebuie să fie afânat și bine amestecat cu îngrășăminte organice, precum compost sau gunoi de grajd.
  • Pentru arbușți gropile trebuie să aibă dimensiunea de 30  x 30 x 30 cm iar pentru pomi 60 x 60 x 60 cm.
  • Este recomandat  să săpați gropile cu cel puțin 2 săptămâni înainte de plantare pentru a activă microfloră din sol și aerarea pământului.
  1. Îndepărtați ambalajul de pe rădăcini: Dacă pomul vine într-un ambalaj, îndepărtați ambalajul cu grijă pentru a nu răni rădăcinile. Dacă rădăcinile sunt încurcate, tăiați-le pentru a le elibera.
  2. Plasați pomul în groapă: Plasați pomul în centrul gropii. Rădăcinile ar trebui să fie distribuite uniform în jurul pomului.
  3. Mocirlirea rădăcinilor: Constă în scufundarea rădăcinilor fasonate într-un amestec de balegă proaspătă, pământ și apă. Dacă nu aveți balegă faceți mocirla doar din pământ și apă având grijă să aibă consistent unei smântâni. Acest amestec stimulează apariția de noi rădăcini și ajută la vindecarea rănilor.
  4. Adăugați sol în jurul rădăcinilor: Adăugați sol în jurul rădăcinilor, compactând ușor solul cu mâinile sau cu un instrument pentru a elimina golurile de aer și a ajuta la stabilitatea acestuia.
  5. Udați pomul: Udați pomul cu apă simediat după plantare pentru a ajuta la stabilizarea solului în jurul rădăcinilor. Pomul trebuie udat în mod regulat în timpul primului an de la plantare. Înainte de plantare, pomii trebuie ţinuţi cu rădăcinile în apă măcar 24 de ore; ideal ar fi 48 de ore.
  6. Aplicați un strat de vegetație: Puteți aplica un strat subțire de paie sau frunze uscate în jurul bazei pomului pentru a proteja rădăcinile și pentru a menține solul umed. Atenție: Mulciul nu trebuie să fie prea aproape de trunchiul pomului, deoarece acest lucru poate duce la dezvoltarea bolilor și a dăunătorilor.
  7. Tutorarea: Fiecare pom are nevoie de un tutore pentru că acesta să crească drept, să nu fie îndoit de vânt, zăpadă.Așezați câte un tutore în dreptul fiecărui pom și legați în formă de 8 pomul de tutore cu rafie, sfoară sau chiar o curea din piele mai veche.

Câteva detalii suplimentare despre plantarea propriu-zisă a pomilor. Este necesară respectarea următorilor pași:

  • Nivelul pomilor la plantare trebuie să fie stabilit astfel încât punctul de altoire al acestora să se afle cu câțiva centimetri deasupra solului sau chiar la același nivel cu acesta.

Poți folosi o șipcă pentru a stabili acest nivel, astfel încât punctul de altoire să nu fie îngropat sub pământ, ulterior.

  • Pomii trebuie așezați în gropi cu punctul de altoire în direcția nord.
  • Ai grijă să nu îndoi sau să suprimi rădăcinile atunci când le fixezi pe sol. Dacă acestea nu încap, este un semn că groapă mai trebuie extinsă puțin. Rădăcinile ar trebui să stea răsfirate pe sol.
  • În cazul pomilor mai firavi, aceștia pot fi sprijiniți de un suport, de care să fie legați cu o sfoară, însă cu grijă că această să nu sugrume pomul sau să îi rănească trunchiul.
  • Pământul din partea superioară a gropii trebuie așezat la fund, spre rădăcini, în timp ce acela pe care l-ai scos ultimul, de pe fundul gropii, să fie așezat la suprafață.
  • Pe măsură ce adaugi pământ peste rădăcini, tasează-l ușor, astfel încât pomul să fie susținut corect și să stea în poziție dreaptă, dar fără să îl bătătorești.
  • Pământul prea întărit sufocă rădăcinile și nu mai permite alimentarea acestora cu substanțe minerale la fel de eficient.
  • După ce ai terminat plantarea, udă pomul la baza, acolo unde pătrunde în pământ, până când apă ajunge la rădăcini.
  • Solul nu trebuie să fie îmbibat cu apă, întrucât riști că rădăcinile pomilor să putrezească sau solul să fie spălat de nutrienți.
  • Dacă plantarea are loc toamna, este necesar să ridici un mușuroi de pământ la baza tulpinii, de 30-40 de centimetri înălțime.

Acesta va proteja rădăcinile de îngheț pe timpul iernii și va menține o temperatura constanța la nivelul rădăcinilor.

  • Pomii fructiferi pot fi înveliți cu o plasa de rafie, pentru a-i proteja de rozătoare, mai ales dacă te-ai confruntat în trecut cu această problema în livada ta.

Cum trebuie să arate un pom când îl achiziționăm?

  • Să aibă 1-2 ani și o înălțime de peste 1 m
  • Rădăcinile principale să aibă cel puțin 30 cm, să fie sănătoase, fără răni
  • Tulpină și rădăcina nu trebuie să fie deshidratate
  • În cazul pomilor de 2-3 ani, coroana este deja formată.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.