Dental Alliance

Robor se schimbă, iar ratele românilor vor scădea, promite Ministerul Finanţelor

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

O veste importantă pentru cei patru milioane de români cu credite în lei! Ratele vor scădea, promite Guvernul, care schimbă formula de calcul pentru ROBOR. Modificările ar putea fi făcute chiar săptămâna viitoare prin ordonanţă de ugenţă. Reprezentanţii BNR au unele rezerve: ratele ţin de întreaga economie, nu depind de o ordonaţă de urgenţă, spun ei. Şi “taxa pe lăcomie” se transformă. Devine “stimulent de hărnicie”. 

După noua formulă de calcul a ROBOR, teoretic, ratele românilor ar urma să scadă.

Indicele este calculat acum în funcţie de estimările împrumuturilor dintre bănci. Pe viitor se va stabili în funcţie de o medie a acestor tranzacţii.Ce spun oficialii BNR despre schimbări?

ADRIAN VASILESCU, consultant de strategie al BNR: Ratele românilor depind de întreaga economie, de întregul sistem economic şi nu pot să depindă de o ordonanţă de urgenţă. Până acum, ratele românilor au crescut de la ordonanţa 114 şi până astăzi.

EUGEN TEODOROVICI, Ministrul Finanţelor: Toate contractele aflate în derulare ar trebui adaptate nu in sus, ci in jos.

IRINA CHITU, analist financiar: Dacă va fi lipsă de lichiditate în piaţă, atunci şi acest ROBOR pe tranzacţii, chiar pentru o singură zi sau pe termene scurte va creşte. 

 
Datele arate că în ultimul an ROBOR a fost mai mare decât viitorul indice. Conform calculelor făcute de finzoom.ro, în acest moment, la un credit “Prima Casa” de 50 de mii de euro luat pe 30 de ani, un român plăteşte 1300 de lei lunar. După noua formulă de calcul a ROBOR, rata ar ajunge la 1230. Adică va fi mai mică cu 70 de lei. 

Există însă şi perioade care ar putea da aceste calcule peste cap. Conform datelor BNR, în februarie, dobanda tranzacţiilor efective pe piaţa interbancară a urcat la 3,38%, în timp ce ROBOR la 3 luni era la 3,17%. 

Ministrul Finanţelor, care are potrivit propriei declaraţii de avere cerdite de 800 de mii de euro, a făcut calculul pentru milioane de români, dar pare că nu şi pentru el însuşi.

EUGEN TEODOROVICI, Ministrul Finanţelor: Da, pentru că plătesc… vedeţi noi, băieţii suntem puţin mai aşa… 

Guvernul mai anunţă o modificare: “taxa pe lăcomie”  se transformă în “stimulent pentru hărnicie”. Băncile pot scapă de taxa către stat dacă îndeplinesc simultan două condiţii.

EUGEN TEODOROVICI, Ministrul Finanţelor: Daca incep sa finanteze coerent si intens piata, daca reduc aceasta diferenta intre dobanda la depozit si cea la credite. Reprezentanţii băncilor nu par să fi tras o conluzie după discuţiile cu ministrul Finanţelor.

FLORIN DĂNESCU director executiv ARB: În urma discutiilor, s-a simtit nevoia unui nou document de propuneri. Pana nu vom vedea raspunsurile la aceste propuneri, nu am cum sa fac comentarii. 

Românii plătesc printre cele mai mari dobânzi şi rate din Europa. Am ajuns să plătim mai mult şi decât austriecii sau ungurii pentru acelaşi credit. Specialiştii dau vina pe inflaţie şi pe măsurile fiscal-bugetare într-o continuă schimbare.

Sursa observator.tv

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.