Dental Alliance

June 21, 2024

Romașcan înșelat online, în numele Hidroelectrica. Care sunt recomandările polițiștilor

0
YRY Residence

Go Padel Roman

La data de 21 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de către un bărbat, în vârstă de 67 de ani, din Secuienii Noi, cu privire la faptul că a fost victima unei înșelăciuni. Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că, sub pretextul unor investiții în acțiuni Hidroelectrica, persoane necunoscute l-ar fi înșelat, creând-ui acestuia un prejudiciu în sumă de aproximativ 4.600 de lei.

În cadrul aceleiași rezoluții infracționale, aceștia i-ar fi accesat în mod ilegal telefonul mobil, încercând să efectueze operațiuni financiare în mod fraudulos din conturile deschise pe numele persoanei vătămate. Din fericire, reprezentanții unității bancare au intervenit la timp, prevenind retragerea sumelor de bani, din conturile persoanei vătămate.

În cauză a fost întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciunea, tentativă la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și accesul ilegal la un sistem informatic.

***

Pentru că în ultimul timp, din ce în ce mai multe persoane accesează link-uri care le promit investiții avantajoase, devenind victime ale fraudelor informatice, vă transmitem câteva sfaturi care por preveni să deveniți victima unei astfel de infracțiuni.

Obiectivul principal al persoanelor cu intenții infracționale este obținerea accesului la banii din conturile dumneavoastră.

Pentru a reuși, aceștia au nevoie de numele dumneavoastră de utilizator/ ID de logare şi parolă de la aplicația de Mobile Banking. Cea mai des întâlnită metodă este instalarea unor programe de acces de la distanță.

Acest lucru se poate întâmpla destul de uşor dacă dați click pe aceste reclame sau link-uri din e-mail-uri false. 

În cele mai multe cazuri,  următorul pas este primirea unui apel prin care vi se va prezenta opţiunea de instalare a unei astfel de aplicații pe telefonul mobil. Astfel obțin acces la toate datele din telefonul tău și pot iniția plăți şi transferuri.

Aceasta este una dintre metodele folosite, însă o altă metodă este apelul tradițional, numit şi spoofing.

Astfel puteți fi apelat de pe numerele de call center şi puteți fi informat de exemplu, despre aprobarea unui credit pentru care au nevoie de datele dumneavoastră personale – printre care şi datele cardului pentru a face viramentul. Obiectivul este acela de a obține datele și acces la aplicația dumneavoastră de Mobile Banking.

***

Dacă iți este promis un câștig rapid printr-o investiție sau acceptarea unei moșteniri, fii prudent. Trebuie să fii atent la link-uri. Link-urile false nu au URL scurt și nici uzual. Nu oferi nimănui datele cardului sau orice date cu caracter personal.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.