Dental Alliance
April 20, 2024

S-AU REDUS PEDEPSELE PENTRU VIOLENȚĂ ÎMPOTRIVA ANIMALELOR

Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Proiectul de lege privind combaterea violenței împotriva animalelor a fost dezbătut  marți, 25 aprilie 2017, în comisiile de agricultură și juridică a Camerei Deputaților, care în ciuda protestelor ONG-iștilor au stabilit pedepse cu închisoare  între 1 și 3 ani pentru uciderea fără drept, sau maltratarea unui animal, în formă agravantă acestea ajungând chiar până la 7 ani. Proiectul de lege este o restanță a ciclului electoral anterior și aparține ex-parlamentarului independent Remus Cernea, care împreună cu ONG-urile de protecție a animalelor au intrat în divergențe serioase de opinii cu parlamentarii celor două comisii, pe chestiunae cuantumului exagerat al pedepselor.

Deși nu sunt de acord cu actele de violență împotriva animalelor, membrii celor două comisii ale Camerei Deputaților au apreciat că prevederile legii, așa cum a ieșit de la Senat, prin care erau stipulate pedepse între 2 și 7 ani ar trebui reduse, în funcție de circumstanțele actului de cruzime respectiv.

Deputații juriști și cei din Comisia de Agricultură  au redus cuantumul pedepselor stabilite de senatori care erau între 2 și 7 ani și chiar 10 ani în cazul unor circumstanțe agravante. Astfel potrivit actului normativ aprobat în comisile de specialitate ale Camerei Deputaților, uciderea animalelor, cu intenție, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul altor animale sau pentru controlul agresivității, rănirea sau schingiuirea animalelor, intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, colțitul ciocului și dinților sînt interzise și se vor pedepsi cu închisoare de la 1-3 ani. Instanța va putea decide și o interdicție complementară de a mai deține animale pentru o perioadă de 5-10 ani.

Proiectul prevede circumstanțe agravante în cazul în care animalul se afla în posesia unei persoane responsabile cu îngrijirea, protecția și bunăstarea animalelor, a unei persoane responsabile cu dresajul, cu tratarea medicală sau dacă fapta a fost sărvârșită de două sau mai multe persoane. În aceste situații pedepsa ajunge la închisoare de la 2 la 7 ani. Proiectul de act normativ mai prevede și sancțiuni pecuniare pentru nerespectarea condițiilor de deținere și tratament ale animalelor și anume amendă de la 5.000 la 30.000 lei.

Raportul celor două comisii va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaților peste o lună, aceasta fiind și camera decizională.

Deputații juriști și cei din Comisia de Agricultură  au redus cuantumul pedepselor stabilite de senatori care erau între 2 și 7 ani și chiar 10 ani în cazul unor circumstanțe agravante.

Uciderea animalelor, cu intenție, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul altor animale sau pentru controlul agresivității, rănirea sau schingiuirea animalelor, intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, colțitul ciocului și dinților sînt interzise și se vor pedepsi cu închisoare de la 1-3 ani.