July 25, 2021

Salvamont Neamț: Evitati traseele lungi cu expunere in vant si acumulari mari de zapada si care intersecteaza zone cu potential mare a producerii avalanselor

Avand in vedere diferentele de temparatura dintre zonele urbane si cele montane va rugam ca in continuare sa va echipati corespunzator pentru drumetii in conditii de iarna autentica , sa alegeti traseele in functie de pregatire si conditia fizica , sa plecati devreme pentru a nu fi surprinsi de intuneric si sa va informati la dispeceratul permanent salvamont despre starea traseelor .
In masivul Ceahlau urmeaza o noua saptama cu temperaturi negative , cu depunerea unui nou strat de zapada iar pericolul producerii avalanselor se mentine la cote ridicate . La peste 1300 m zapada masoara 120 -130 cm iar in acumulari 2-4 m .
Evitati traseele lungi cu expunere in vant si acumulari mari de zapada si care intersecteaza zone cu potential mare a producerii avalanselor . In seara zilei de 3 aprilie doi turisti experimentati si foarte bine echipati au urcat din Izvorul Muntelui prin Poiana Maicilor si dupa 6-7 ore de mers, in zona Belvedere- Ursarie ( sub brana estica a a Ocolasului Mare ) au pierdut poteca si au intrat in acumulari de zapada fapt ce a dus la epuizarea rapida si inceputul instalarii starii de hipotermie. Au sunat la 112 si echipa salvamont ce asigura permenenta la Baza Salvamont Dochia a intervenit si situatia ce urma sa devina critica odata cu trecerea timpului a putut fi rezolvata favorabil.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.