Dental Alliance
March 4, 2024

Schimbare totală la alegerile viitoare. Cine nu va mai avea voie să candideze

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Casa Căpraru

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legile pentru alegerea autorităților administrației publice locale și legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. Astfel, sunt anumite categorii de persoane care nu mai au dreptul să candideze la alegerile viitoare. Ce presupun noile legi?

Legile promulgate de Klaus Iohannis

Actele normative modifică Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Astfel, Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legile care prevăd interdicţia de a candida şi a fi alese în funcţiile de senator, deputat, respectiv de primar, preşedinte de Consiliu judeţean, consilier judeţean, consilier local pentru persoanele care au fost condamnate definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea, notează Agerpres.

Legi promulgate referitoare la candidatura în funcții publice.

Nu au dreptul de a depune candidaturi şi nu pot fi alese (…) persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute la articolul 37 din Constituţia României pentru a fi alese şi persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea„, prevăd legile.

Legea referitoare la funcția de președinte de stat

Modificările vin după cele introduse în vara acestui an privind interdicția de a participa la alegerile prezidențiale a persoanelor condamnate pentru infracțiuni intenționate.

Cei care vor dori să candidideze la alegerile locale vor trebui să îndeplinească și condițiile din Constituția României privind dreptul de a fi ales, și anume: să nu le fie interzisă asocierea în partidele politice, să aibă cetățenie română, domiciliul în țară și să aibă minim 23 de ani.

Potrivit unei legi intrate în vigoare în această vară, nici pentru funcția de președinte de stat nu mai pot candida persoanele condamnate definitiv la pedepse cu închisoare pentru infracțiuni săvârșite cu intenție

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.