SE CAUTĂ SPONSORI PENTRU SPITALUL ROMAN
Pe pagina de socializare a Spitalului Municipal de Urgență Roman a fost publicat un apel privitor la modul în care unitatea sanitară ar putea fi sprijinită, în mod legal, în eforturile de dotare, prin redirecționarea de pînă la 20% din impozitul pe profit datorat statului, în limita de 5 la mie din cifra de afaceri a unei firme, condiții în care impozitul pe profit se diminuiază cu suma aferentă sponsorizării, cheltuiala fiind total deductibilă. În conformitate cu legea aceste redirecționări de impozit se pot face pînă la 31 decembrie.
”Modalitatea de redirecționare este foarte simplă. Compania își calculează suma aferentă din impozitul pe profit, după care încheie un contract de sponsorizare cu ONG-ul pe care dorește să-l susțină. Acest tip de sponsorizare nu presupune alte cheltuieli suplimentare și nu afectează profitul net al companiei. Sponsorizarea este total deductibilă din impozit, dacă respectă limitele impuse de codul fiscal, care stipulează ca sponsorizarea să nu depășească 5 la mie din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit datorat.
Avantajele unui asemenea tip de acțiune este că reprezentanții companiilor au libertatea de a alege destinația unei sume, care în alte condiții ar ajunge oricum la stat și, în plus, contribuie la o cauza nobilă, fără niciun fel de cheltuială. De asemenea, contribuția fiecărei companii ar putea determina un progres semnificativ în soluționarea și prevenirea problemelor sociale”, se spune în apelul făcut de conducerea Spitalului Roman pe pagina oficială de socializare.
Directorul economic al SMUR, economist Leonard Achiriloaei, a declarat că a profitat de ultima întâlnire organizată de Primăria Roman cu oamenii de afaceri pentru a le solicita sprijin în proiectul de dotare al Spitalului.
”În general, oamenii de afaceri s-au arătat receptivi la proiectul nostru. E vorba de acel parteneriat pe care-l avem cu Primăria Roman, de a genera proiecte care să ne ajute în eforturile noastre de dotare cu aparatură a spitalului.
În 2016-2017 am fost sprijiniți, prin această modalitate, de mai multe firme din Roman, care nu ne-au donat bani, ci au achitat o serie de facturi pentru aparatură medicală. Valoarea acestor donații în perioada de care vă vorbeam s-a ridicat la aproximativ 500 mii lei. Toate aceste donații vor fi contabilizate prin ONG-ul Primăriei Roman 2000″, a declarat Leonard Achiriloaei, directorul economic al SMUR.
În perioada amintită, Spitalul Roman a primit o donație consistentă de la Firma ”Agricost” Brăila, care face parte din Holdingul ”TCE 3 Brazi”. Este vorba de un ecograf superperformant pentru chirurgie, un radio-cauter dermatoscop, un sistem de crioterapie, un infuzomat și 10 injectomate.
O fundație a preoților catolici din zonă a donat Spitalului o ambulanță ”Fiat Ducato” care a fost deja înmatriculată. Și Fundația ”Salvați copiii!” a donat două puloxiometre (aparat de făcut măsurători pentru nou-născuți). Socieatrea ”Suinprod”, la rândul ei, a donat pentru Secția de Cardiologie un ecograf, un electrocardiograf și un holter. Firma ”Todi Laboratoris” a donat pentru Secția de neonatologie 1 analizor stripurivor.
Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman se află și în evaluarea donațiilor în paturi și mese de operație folosite, primite din străinătate, în timpul campaniei electorale prin intermedierea omului de afaceri Marius Neculai. ”Din păcate obiectele primite atunci nu ne sunt de mare folos, pentru că sunt nefuncționale”, a mai spus Leonard Achiriloaei. (Flora ORDEAN)