Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit în 7 ianuarie. Tradiții, obiceiuri, superstiții. Ce nu ar fi bine să faci în această zi
Sfântul Ioan Botezătorul. După Bobotează, biserica ortodoxă sărbătorește Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, în 7 ianuarie.
Este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos.
Sfântul Ioan este considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament.
Familia Sfântului Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan Botezatorul s-a născut în cetatea Orini.
A fost fiul Elisabetei, din neamul lui Aaron și al lui Zaharia, preot al Legii Vechi, din neamul lui Abia. Erau rude cu Sfinții Părinți Ioachim și Ana.
În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naște un fiu la bătrânețe și se va chema Ioan.
Pentru că Zaharia nu a crezut această veste, a rămas mut până când Elisabeta a născut.
Prorocul Maleahi îl vestește pe Sfântul Ioan ca fiind „Îngerul Domnului” care avea să-i pregătească calea.
El este ultimul din prorocii Vechiului Testament, care face legătura cu Noul Testament. Și-a început activitatea în anul 26 d.Hr. ( primul an al guvernarii lui Pilat din Pont), potrivit crestinortodox.ro.
Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan Botezătorul a dus din tinereţe o viaţă ascetică. Purta o haină confecţionată din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică, retrăgându-se în deşertul Bethabara.
Înainte de a se face cunoscut Mântuitorul Hristos, Sfântul Proroc Ioan a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Mesia, fapt pentru care este numit Înaintemergător.
Sfântul Evanghelist Marcu spune că: „Ieşeau la el tot ţinutul Iudeii şi toţi cei din Ierusalim şi se botezau de către el, în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele” (Marcu 1, 5), potrivit Agerpres.
Le spunea iudeilor care veneau la el în pustiul Iordanului că trebuie să facă roade de pocăinţă şi dintre acestea de neapărată nevoie erau faptele de milostenie, adică iubirea pentru aproapele să fie rodnică.
La Sfântul Ioan Botezătorul a venit Însuşi Fiul lui Dumnezeu, ca să fie botezat cu acest botez al pocăinţei, iar Sfântul Ioan, văzându-L, a spus:
„Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii. Acesta este despre Care eu am zis: După mine vine un bărbat, Care a fost înainte de mine, fiindcă mai înainte de mine era, şi eu nu-L ştiam; dar ca să fie arătat lui Israel, de aceea am venit eu, botezând cu apă” (Ioan 1, 29-31).
Moartea Sfântului Ioan Botezătorul
După ieşirea la propovăduire a lui Iisus Hristos, Sfântul Ioan s-a retras în Galileea, şi de acolo vorbea depre Mesia că este Hristos.
Din Galileea mustra fărădelegile regelui Iudeii, Irod Antipa, care trăia cu soţia fratelui său, Irodiada.
Potrivit Evangheliei, Irod, la un ospăț prilejuit de sărbatorirea zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.
În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său.
Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să-i ceară capul Botezătorului, ca răsplată.
Sărbători închinate Sfântului Ioan Botezătorul
Biserica a închinat lui Ioan șase sarbatori:
- zămislirea lui (23 septembrie)
- nașterea (24 iunie)
- soborul lui (7 ianuarie)
- tăierea capului (29 august)
- prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie)
- a treia aflare a capului său (25 mai).
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul – tradiții
Un obicei din ziua de Sfântul Ion este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de 7 ianuarie la biserică.
După terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.
Sfântul Ioan este considerat protectorul copiilor. Se îngrijește de sănătatea celor nou-născuți.
Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.
Unii oameni țin ziua de Sfântul Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de la a deveni prada fiarelor sălbatice.
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul – superstiții
- cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului
- nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se muncește în gospodărie
- nu se foloseşte mătura
- de Sfântul Ioan nu se stinge candela
- după Sfânt-Ion se botează gerul; frigul se mai domolește, începe să se facă mai cald
- nu se bea vin roșu pentru că amintește de martiriul Sfântului Ioan
- nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna
- nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.