January 22, 2022

SFÂNTUL VASILE 2022: Peste 530.000 de români își aniversează onomastica pe 1 ianuarie. Ce nume se sărbătoresc

Peste 530.000 de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, 1 ianuarie 2022, de sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. 1 Conform datelor de la Direcţia de evidenţa persoanei, este vorba despre peste 530.000 de persoane.

Cel mai des întâlnit prenume în rândul bărbaţilor este Vasile. Se mai regăsesc următoarele prenume derivate precum: Sica/Sică, Sile, , Silica/Silică, Vasi sau Vasilica/Vasilică.

La femei, cel mai des întâlnit este prenumele Vasilica. Mai sunt regăsite derivatele numelui precum: Sica, Silica, Vasi, Vasila sau Vasilca.

Numele Vasile, foarte răspândit în toată lumea creștină, provine din grecescul basileios, care la rândul lui stă în legatură cu basileos, „rege”, „împărat”, „bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius.

Cine a fost Sfântul Vasile

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în anul 330, în Capadocia, într-o familie numeroasă. A avut patru surori și patru frați iar cinci din cei nouă au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile.

A devenit cel mai bogat dintre oameni la vârsta de 12 ani, moştenind averea familiei. O atenţie deosebită a acordat Sf. Vasile păturii sărace şi celor oprimaţi, iniţiind nenumărate acte de caritate.

Este primul ierarh care întemeiază, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.

În iunie 370, Sfântul Vasile a ajuns episcop al Cezareii

Sfântul Vasile a depus un efort enorm în organizarea Bisericii, a luptat pentru drepturile clerului, punând mare accent pe temeinica pregătire canonică şi spirituală a preoţilor. Între scrierile sale de mare importanţă teologică, la loc de cinste este Liturghia „Sf. Vasile cel Mare”.

Sfântul Vasile a murit în anul 379, când încă nu împlinise 50 de ani, iar la înmormântarea sa au participat mulţime de creştini şi păgani, dovadă a marii sale popularităţi. Este unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari şi e considerat păzitor de duhuri rele, cu mare putere asupra dracilor.

În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare ca „mare beţiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. Se spune că s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.