Și-a lăsat bărbatul în spital la Piatra și l-a găsit mort, la Roman
Familia unui bolnav de neoplasm, internat în Spitalul Județean Neamț, la Secția Oncologie, s-a trezit că pacientul a murit, dar nu la Piatra Neamț, unde îl lăsaseră internat, ci la… Roman. Familia a aflat de moartea bătrînului în alt spital, abia cînd a venit să-i aducă mîncare.
Ce se întîmplase de fapt? În timpul nopții, bărbatului i se făcuse rău și, la consult, s-a constatat că făcuse complicați cardiace așa că s-a luat decizia trasferării sale la Roman, spital care are singura secție de chirurgie toracică. Familia este revoltată de faptul că n-a fost anunțată de decizie și și nici de decesul acestuia. Nemulțumiți, membrii familiei, sînt deciși să anunțe Colegiul Medicilor și să reclame cazul la Ministerul Sănătății, susținînd că, pe toată perioada internării, pacientul ar fi fost neglijat.
Bolnavul a fost internat în Spitalul Județean, vineri, 7 iulie, rezultatul tomografiei care le-ar fi indicat medicilor suferința cardiacă a pacientului, fiind gata abia miercuri, după decesul acestuia.
Dr. Silviu Verzea, director la Spitalul Județean Neamț, a explicat punctul de vedere al unității sanitare pe care o conduce.
”Punctul de vedere al conducerii Spitalului Județean Neamț s-a conturat în urma unei anchete interne, deschise, după ce în presă a apărut acest caz. Este vorba de un pacient în vîrstă de 70 de ani cu o afecțiune oncologică, în sfera ORL, diagnosticul fiind de neoplasm laringian operat, radiotratat, purtător de traheo-stomă. Pacientul s-a aflat în evidența secției de oncologie, a făcut mai multe controale. Ultimul control programat a constat într-o tomografie computerizată toracică, fiind planificată a se face vineri, 3o iunie. Pacientul a venit pentru această tomografie și a rămas internat în secția de Oncologie.
Pe fondul afecțiunii sale oncologice, de bază, a prezentat și o alterare progresivă a funcției respiratorii, rezultînd o insuficiență respiratorie care a necesitat un consult la Interne și Cardiologie. O degradare bruscă a stării sale de sănătate a impus efectuarea, în urgență, a unei noi tomografii. Rezultatul a condus la transferul pacientului într-o secție de chirurgie toracică. Cum secția de chirurgie toracică cea mai apropiată este la Spitalul Municipal de Urgență Roman s-a cerut acordul dr. Mihaela Scarlat, medic specialist în chirurgie toracică, care a avizat transferul pacientului.
Atunci cînd a fost transferat din Secția de Cardiologie de la Piatra Neamț la Roman, deși avea stare generală alterată, pacientul era conștient, era cooperant, stabil hemodinamic, lucru care a permis transportul acestuia cu o ambulanță. Fiind conștient pacientul și-a dat personal acordul pentru acest transfer. Din păcate, evoluția stării de sănătate a pacientului a fost total nefavorabilă și s-a întîmplat decesul. Tot din păcate familia pacientului n-a lăsat, cum era normal, să fie consemnat, în foaia de observație, vreun număr de contact.
Acesta este motivul pentru care familia n-a fost anunțată de transferul la Roman și nici de decesul acestuia”.
Acesta a mai spus că personalul Secției de Oncologie a căutat în Pagini aurii, la adresa din foaia de internare, un număr de telefon de contact, l-au găsit, dar acesta nu mai era alocat. Așa s-a întîmplat că vestea a fost aflată de familie în momentul în care a venit să-i aducă de mîncare.
Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman confirmă moartea pacientului Irimia la Roman, în Centrul de Primiri Urgențe și încărcarea unității sanitare romașcane cu încă un deces.
”Marți, 11 iulie, pacientul de care ați vorbit și a fost trasferat de la Spitalul Județean, cu acceptul dr. Scarlat, șefa Secției Chirurgie Toracică, în vederea efecturării unei puncții–biopsie pulmonară și pleurală. Pacientul a fost adus cu ambulanța și la intrarea în Roman, pacientul a intrat în stop cardio-respirator, situație în care a fost dus direct în CPU, unde s-a declarat decesul pacientului.
Statistic vorbind Spitalul de la Roman se încarcă cu acest deces”.
De menționat că nefiresc este faptul că în foaia de internare la Spitalul Județean nu s-a consemnat nici un număr de telefon de contact, mai ales ținînd cont de starea gravă în care se afla pacientul. (Flora ORDEAN)