February 26, 2021

Slujire și înnoire în Eparhia Romanului și Bacăului

Marți, 10 noiembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. Cu acest prilej, doi tineri au primit Taina Hirotoniei.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Alexandru Stanciu,care după o perioadă de pregătire pastoral-liturgică desfășurată la Catedrala arhiepiscopală din Roman își va desfășura activitatea misionară în Parohia Secuieni II, Protopopiatul Roman. Totodată, Ierarhul a hirotonit în treapta de diacon pe teologul Teofil Roncea, care își va desfășura activitatea sacerdotală ca misionar în Parohia Viișoara din Protopopiatul Onești.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre puterea înnoitoare a prezenței Duhului Sfânt în viața creștinului care participă la Sfânta Liturghie și despre comuniunea izvorâtă din împărtășirea cu Sfintele Taine:

Îmi exprim bucuria de a fi din nou prezent în Catedrala arhiepiscopală închinată Sfintei Parascheva pentru Sfânta Liturghie. Astăzi este o zi obișnuită în calendarul bisericii și în săptămâna pe care am început-o în numele Sfântului Nectarie de Eghina și a sfinților arhangheli cinstiți în mod deosebit Duminică, însă are o încărcătură spirituală aparte născută din izvorul nesecat al liturghiei. Având acest gând al slujirii și al înnoirii spirituale, pentru că în liturghie ne rugăm ca Dumnezeu să înnoiască Duhul în noi, rămânem permanent în comuniune împărtășindu-ne cu Sfintele Taine. În liturghie se realizează unitatea în Duhul Sfânt care înnoiește și dă putere, dinamizează, dă lumină și căldură, iar noi ne străduim să dobândim pe Duhul Sfânt, cum spune Sfântul Serafim de Sarov.  În acest context al înnoirii oficiem astăzi Sfânta Liturghie și cele două hirotonii, una în treapta de preot și alta în treapta de diacon, pentru doi tineri care s-au angajat în viața misionară a Bisericii. Sperăm că ei  s-au pregătit asiduu pentru această demnitate care nu se conferă oricui  și oricând, ci se conferă de Dumnezeu Care este adevăratul săvârșitor al ei, iar noi nu suntem decânt cei care vizualizăm prezența lui Dumnezeu în Biserica văzută de pe Pământ.

Apoi, referindu-se la tematica Anului omagial al părinților și copiilor, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre familia preotului ca model pentru societate și despre paternitatea spirituală a preotului care trebuie să fie apropiat de fiii și fiicele sale duhovnicești.

Anul acesta Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dat ca temă de dezbatere misionară familia. Astăzi familia trece printr-o criză deosebită. În familia preotului însă regăsim ideea de paternitate, deoarece preotul este tată pentru copiii din familia sa, dar  este și părinte pentru copiii duhovnicești  încredințați de Dumnezeu, în familia lărgită a parohiei. Familia este cel mai important eveniment care se petrece în viața Bisericii, deoarece ea este un nucleu al Împărăției lui Dumnezeu. Familia este biserica de acasă ce se străduiește să înmulțească darul Duhului Sfânt, rămânând conectată la viața liturgică. Deci în acest context hirotonim pe acești tineri angajați la lucrarea misionară în viața ecleziastică și sperăm ca ei să împlinească în misiunea lor lucrarea la care au fost  chemați. Preotul are datoria de a fi conștient de darul pe care îl primește pentru ca apoi să lucreze în Biserica lui Hristos.

 

La final, preotul Petru Roncea de la Parohia Viișoara, Protopopiatul Onești, tatăl diaconului Teofil Roncea, a mulțumit Ierarhului pentru purtarea de grijă arătată față de familia sa și pentru îndemnurile părintești adresate în această zi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Diaconia al Catedralei arhiepiscopale.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.