Dental Alliance
March 29, 2024

Soluția liberală pentru dezvoltarea infrastructurii: Descentralizarea proiectelor finanțate din fonduri europene

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Ridicarea gradului de autonomie a autorităților locale în raport cu cele centrale poate fi o soluție viabilă pentru dezvoltarea comunităților. Necesitățile locale pot fi prioritizate mai bine de autoritățile locale, care poate pregăti proiectele pe care le consideră oportune.

Pe acest principiu Guvernul PNL a adoptat Ordonanța de Urgență prin care municipiile reședință de județ își pot face, de acum, proiectele finanțate din fonduri europene.

Începând cu perioada de programare 2021-2027, unitățile administrativ teritoriale urbane respectiv municipiile reședințe de județ, municipiile, sectoarele municipiului București și orașele care au în structura administrativ teritorială sate aparținătoare pot include aria teritorială a acestora pentru finanțarea din fonduri externe nerambursabile a următoarelor categorii de intervenții: mobilitate urbană, regenerare urbană, alimentare cu apă și canalizare, gestionarea deșeurilor infrastructură de drumuri de interes local și conectivitatea acestora la rețeaua rutieră județeană, solutii inteligente de conectare la utilitati soluții de tip ”smart village” și ”smart city”, transport public de călători, intr-o abordare inteligenta, cu respectarea condițiilor prevăzute în regulamentele europene și în programele operaționale prin care se asigură finanțarea.”

Prin această decizie, Guvernul liberal a arătat că ascultă vocea primarilor și reprezentanților locali, care au cerut dreptul să deruleze aceste proiecte din fonduri proprii sau europene, fără să mai fie nevoie de intervenția autorităților centrale.

Potrivit ”Ordonanței de Urgență privind unele măsuri referitoare la susținerea dezvoltării teritoriale a localităților urbane și rurale din România cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri temporare de sprijin ale acestora”, cele patru tipuri de proiecte pe care municipiile le pot dezvolta singure din fonduri europene sunt:

1) dezvoltarea în parteneriat cu comunele limitrofe localităților urbane de proiecte de mobilitate urbană pe bază de acord de parteneriat, dacă acestea sunt prevăzute ca proiecte în cadrul Planurilor de Mobilitate pentru Dezvoltare Urbană și sunt cuprinse în ZUF;

2) dezvoltarea și implementarea de proiecte de infrastructură rutieră care privesc variantele ocolitoare la nivel de municipiu reședință de județ și/sau conectivitatea la rețeaua de transport transeuropeană TEN-T Centrală/Globală;

3) dezvoltarea de proiecte de transport cu trenul metropolitan sau trenul urban după caz pentru a susține serviciul public de transport în comun de călători, pentru a crește accesibilitatea populației la serviciul public de transport precum și pentru a susține dezvoltarea urbană în municipiile reședință de județ;

4) dezvoltarea infrastructurii edilitare pentru comunele limitrofe respectiv a rețelelor de apă-canalizare, rețelelor de drumuri, rețelelor de distribuție a gazelor naturale precum și altor categorii de proiecte de infrastructură pentru a stimula locuirea în localitățile limitrofe ca soluții pentru dezvoltarea coerentă a localităților urbane cu statut de municipiu reședință de județ.

Este o decizie foarte importantă luată de Guvernul Liberal, care pune bazele viitoarelor proiecte de dezvoltare ale județului Neamț. Am încredere în capacitatea tuturor colegilor mei primari și știu că au deja în plan proiecte pe care să le pună în aplicare. Acum vor avea mai multă autonomie. Ca viitor președinte al Consiliului Județean, îi voi susține în demersurile lor și, totodată, voi demara proiecte care să fie derulate de Consiliul Județean Neamț.

Mugur Cozmanciuc

candidatul PNL la președinția CJ Neamț

Potrivit notei de fundamentare a Ordonanței de Urgență fondurile externe nerambursabile reprezintă principala sursă de finanțare a dezvoltării și investițiilor la nivel local.

”Astfel, la 1 august 2020, dintr-un număr de 8.860 de contracte de finanțare aferente programelor operaționale, 2928 sunt implementate de unități administrativ teritoriale de tip comună, oraș, municipiu, județ sau parteneriate între acestea, sau care conțin o astfel de unitate. Valoarea proiectelor contractate de unitățile administrativ teritoriale urbane este de 5,29 miliarde euro din care proiectele depuse de municipiile reședință de județ sunt în valoare de 2,46 miliarde euro, proiectele depuse de municipii sunt în valoare de 1,8 miliarde euro, iar proiectele depuse de orașe sunt în valoare de 1,03 miliarde euro. La nivelul unităților administrativ teritoriale rurale, valoarea proiectelor contractate în cadrul politicii de coeziune este de aproximativ 470 milioane euro. În acest context, se desprinde concluzia că localitățile urbane, dar și cele rurale au ca principală sursă de finanțare pentru dezvoltarea și pentru susținerea proiectelor de investiții publice fondurile externe nerambursabile. Acestora li se adaugă la nivel de proiect cofinanțarea bugetului de stat și contribuția proprie, precum și cheltuielile neeligibile. Luând în considerare faptul că dezvoltarea teritorială a localităților urbane este de asemenea esențială pentru a genera dezvoltare care să radieze către localitățile rurale limitrofe ca o soluție pentru descongestionarea de trafic sau de rezolvare a problemelor privind asigurarea cu servicii publice edilitare necesare pentru traiul populației”.

Îmi doresc ca județul Neamț să beneficieze în următorii 4 ani de finanțări cu fonduri europene, pentru că avem nevoie de foarte multe proiecte de dezvoltare. Există numeroase oportunități, după cum bine se vede. Soluția liberală se dovedește a fi una de succes. Haideți să demonstrăm că se poate și la Neamț!

Mugur Cozmanciuc

candidatul PNL la președinția CJ Neamț

Articol comandat de PNL Neamț.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.