Pescarilor sportivi din județul Neamț le-a ajuns cuțitul la os, față de ”surzenia” autorităților de mediu, în ceea ce privește poluarea principalelor rîuri, Moldova și Siretul, de către balastierele de pe malul acestor cursuri de apă. Toate demersurile făcute de ani de zile de către Asociația Vănătorilor și Pescarilor s-au lovit de tergiversări, amînări și scuze.

Inițiatorul grupului de protestatari, romașcanul Gheorghe Alexandru, a adunat în jurul său o serie de pescari ”împătimiți”, printre care și cunoscutul scriitor Alexandru Mihăilă. Aceștia s-au adresat postului de televiziune roman24  cu rugămintea ca mesajul lor să ajungă la prefectul județului, Vasile Panaite,în speranța că acesta „va lua taurul de coarne” și că va încerca, în regim de urgență, să oprească dezastrul ecologic pornit de grupurile de interese care se învîrt, de ani de zile, în jurul patronilor de balastiere din județul Neamț.

”Poluarea rîurilor Moldova și Siretul a ajuns, anul acesta, la apogeu. La ora la care vorbim, la mijlocul lunii iulie, există specii de pești, din ce în ce mai rare, care nu și-au depus încă icrele. În limbaj popular pot spune că umblă bezmetici să-și găsească un loc în care să se poată reproduce. La clean, specie pe cale de dispariție, de exemplu, există o întîrziere de două luni și la oblete de 3-4 săptămîni. Același lucru se întîmplă și la alte specii: scobai, suduc  etc.

De ani de zile ridicăm această problemă și Asociația Vînătorilor și Pescarilor Sportivi, unde plătim cotizații, ridică din umeri neputincioasă, spunînd  că există aici interese peste care nu se poate trece. În opinia noastră acest lucru este o chestiune de securitate națională și de aceea intenționăm să-l invităm pe domnul prefect luni sau marți, să ne însoțească  în trei puncte de pe Moldova respectiv în zona Podului de Fier, unde sînt vreo trei balastiere, care de ani de zile refuză să-și monteze filtrele de protecție.

Același lucru se întîmplă și pe Siret în dreptul comunei Ion Creangă. Balastrul scos de pe malul acestor rîuri este spălat direct în rîu, așa încît există locuri în care mîlul a ajuns cît un stat de copil. Sperăm ca domnul prefect să fie un om receptiv și responsabil și să înțeleagă importanța trecerii acestei probleme pe ordinea de zi a Comitetului pentru Situații de Urgență, în vederea opririi funcționării acestor balastiere la modul acesta, pentru ca populația piscicolă să-și poată, de urgență, găsi locul pentru reproducere.

Este o măsură de maximă urgență, care trebuie luată în cîteva zile, pentru a salva, atît cît se mai poate, speciile de care vă vorbeam. Proprietarii de balastiere, în acest timp, trebuie obligați să-și monteze filtre, tot în regim de urgență. E criminal să distrugi ecosistemul cu atîta inconștiență”, a declarat Gheorghe Alexandru, inițiatorul grupului de protestatari.

Acesta crede că măcar de data aceasta va găsi înțelegere la reprezentantul Guvernului în teritoriu, care este și cel ce ar putea lua o măsură ”istorică”, importantă nu doar pentru generațiile actuale, ci mai ales pentru viitorime.

”În condițiile în care nu vom găsi înțelegere aici, acasă, într-o țară care nu înțelege să respecte ce are mai sfînt, un mediu sănătos, ne vom adresa direct Uniunii Europene, care sancționează drastic derapaje de acest  fel”, a mai spus Gheorghe Alexandru.

În opinia sa în acestă poveste, extrem de spinoasă, există și interese ale proprietarilor luciilor de apă, cărora  situația le-a convenit și nu au avut interesul să stopeze distrugerea populației piscicole din rîuri, pentru a-și proteja afacerile.

Pescarii împătimiți susțin că, sîmbăta și duminica, apele se mai limpezesc și bieții pești încep să se mai aciuieze pe vreun ochi de apă mai limpede, pentru a-și depune icrele. Aceasta este și explicația pentru care o parte din ei au reușit să mai supraviețuiască.

Solicitat să exprime un punct de vedere față de această situație, purtătorul de cuvînt al Prefecturii Neamț, Gabriel Apetri a spus.”L-am informat pe domnul prefect (foto) despre sesizarea d-voastră și ne-a asigurat că se va consulta cu specialiștii și va încerca, personal, să constate veridicitatea celor semnalate, trecîndu-se ulterior  la luarea unor  măsuri  legale”, a spus purtătorul de cuvînt al Prefecturii.

(Flora ORDEAN)