Start la Evaluare Națională. Peste 170 de mii de elevi dau proba la română

Prima probă la Evaluarea Națională din acest an se desfășoară luni. Peste 170 de mii de elevi de clasa a VIII-a dau examen la română.

  • Examenul se desfășoară timp de 2 ore.
  • Primele rezultate sunt aflate pe 22 iunie.

Examenele din acest an de Evaluare Națională și de Bacalaureat sunt afectate de pandemia de coronavirus și se desfășoară în condiții speciale. Materiile au fost restrânse din cauza închiderii școlilor, în perioada Stării de Urgență. De asemenea, examenele se desfășoară sub măsuri stricte de protecție, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

De ce e importantă Evaluarea Națională

Examenul susținut de elevii de clasa a VIII-a în aceste zile are un rol foarte important în viitorul lor. Media generală obținută la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere la clasa a IX-a.

”Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial”, spun cei din Educație.

 
 

După prima probă la limba română din 15 iunie, cei 172.482 de elevi înscriși trebuie să susțină și proba la matematică, miercuri, 17 iunie. O zi mai târziu, pe 18 iunie, 10.294 elevi vor da proba la limba maternă.

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2020 sunt anunțate pe 22 iunie, până în ora 14.00. Contestațiile sunt depuse în aceeași zi, între orele 16.00 – 19.00, dar și în ziua următoare, 23 iunie, între 08.00 – 12.00.

 

Pentru prima dată, contestațiile pot fi depuse online. În acest caz, candidații completează, semnează și transmit online și o declarație-tip, în care menționează faptul că au luat cunoștință de nota primită în urma soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere. Pentru candidații care sunt minori, declarația este semnată și de către părinți sau reprezentanții legali.

Rezultatele finale vor fi afișate după soluționarea contestațiilor, pe 27 iunie.

Cum se desfășoară examenul

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.