Dental Alliance

July 23, 2024

Stația de pe Vârful Toaca va înregistra primele semne de radioctivitate, în cazul unui incident nuclear în Ucraina

0
YRY Residence

Go Padel Roman

Stația de pe Vârful Toaca va înregistra primele semne de radioctivitate, în cazul unui incident nuclear în Ucraina. În prezent, nu există depășiri ‼️
——————————————————–
Primele semne de radioctivitate, în cazul unui accident nuclear în Ucraina, vor fi înregistrate la Stația de Supraveghere a Radioactivității Mediului (SSRM) de pe Vârful Toaca, din Munții Ceahlău, aflată la 1.904 m altitudine, care este cea mai apropiată de granița de Nord a României, a anunțat Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru. Potrivit statisticilor, în acest punct au fost detectate primele semne de radioctivitate și în cazurile accidentelor de la Cernobâl și Fukushima.
———————————————————-
„Avem nouă Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) care funcționează cu program de 24/7, care se află la Toaca, Babele, Cernavodă, Constanţa, Bechet, Craiova, Piteşti, Iaşi şi Cluj, fiind extrem de relevante în situații precum cea de acum, în care se vorbește despre un posibil incident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina.
Din toate acestea, prima care va înregistra date relevante este cea de pe Vârful Toaca, din județul Neamț, pentru că aceasta este cea mai apropiată de granița cu Ucraina și se află la cea mai mare înălțime. Potrivit specialiștilor noștri, aceeași stație a dat alarma și în cazurile accidentelor de la Cernobâl și Fukushima. O altă stație extrem de importantă, aflată, de asemenea, la mare înălțime, este cea de la Babele, din Munții Bucegi. În prezent, niciuna din stațiile SSRM nu indică depășiri”, a spus Președintele ANPM.
Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) funcţionează cu un număr de 37 de Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM), care asigură monitorizare continuă, 24/7, laboratoare aflate în structura organizatorică şi administrativă a Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, cu Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate (LNRR), aflat în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, coordonatorul din punct de vedere tehnic, ştiinţific şi metodologic al RNSRM, precum şi cu 86 de staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer.
„Ținem continuu legătura cu reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, respectiv cu factorii de decizie naționali din domeniu (CNCAN, MApN, MAI – IGSU, etc.) și orice modificare în valorile întregistrate este comunicată în timp real, iar la fel se va întâmpla și în cazul unui accident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina”, a subliniat Laurențiu Alexandru Păștinaru.
Potrivit Directorului General al Direcției Generale Monitorizare a ANPM, Corina Lupu, supravegherea radioactivității include: monitorizarea radioactivității mediului prin analize imediate, de screening, în scopul depistării rapide a unor creșteri semnificative a radioactivității; determinarea radioactivității artificial beta globale, prin remăsurarea probelor după 5 zile de la prelevare; determinarea radioactivității descendenților radonului și toronului, în scopul interpretării corecte a rezultatelor măsurătorilor imediate și la evaluarea radioactivității naturale, respectiv analize beta şi gama spectrometrice.
🚨„La nivelul Europei, Comisia Europeană a instituit un sistem de avertizare/ alarmare în timp real, EURDEP. Raportarea către CE a datelor de radioactivitate monitorizate de reţeaua proprie a fiecărei ţari este o obligaţie stabilită prin articolul 35 din Tratatul EURATOM. Datele de screening produse de RNSRM sunt raportate permanent pe această platformă, iar datele provenite de la analizele întârziate sunt raportate către baza de date a CE (REMdb), sub forma raportului anual de ţară. Datele raportate către EURDEP sunt incluse și în rețeaua globală dezvoltată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, IRMIS (International Radiation Monitoring Information System)”, a explicat Corina Lupu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.