STAȚIA DE SORTARE A GUNOIULUI ȘI PATIMILE POLITICE
Romașcanii și locuitorii a 22 de comune din Zona metropolitană vor avea de suferit, din cauza faptului că aleșii județeni s-au jucat, din nou, de-a puterea și opoziția, tergiversând votarea unui proiect de hotărâre privitor la stația de sortare a gunoiului menajer de la Cordun.
Aflat la conducerea Consiliului Județean Neamț, în absența președintelui Ioanel Arsene prins de treburi politice la București, vicepreședintele Ioan Asaftei a preluat prerogativele de conducere a uneia din ședințele care s-a ocupat și de soarta Stației de sortare a gunouiului menajer de la Cordun, care interesează Romanul și 22 de comune din zona Metropilitană.
Responsabila de proiect, Mihaela Popa, a încercat să-i lămurească pe cei 28 de consilieri județeni, prezenți la ședința extraordinară de marți, 9 ianuarie, despre importanța proiectului în raport cu procedurile organizate, dar mai ales despre iminența unor proceduri de infrigiment pentru acest proiect de importanță majoră pentru Roman și cele 22 de localități din zona metropolitană.
Istoria aceste licitații este lungă și complicată, ținând cont de faptul că a început în 2016, atribuirea ei fiind contestată de două ori, societatea Rossal Roman fiind unul din operatorii de salubritate descalificați la una din licitații. În 7 decembrie 2017 s-a reușit câștigarea licitației și semnarea contractului de atribuire a gestiunii pentru stația de la Girov.
Mihaela Popa a mai atras atenția consilierilor județeni că neaprobarea proiectului va conduce la lungirea procedurilor de atribuire a manegemntului pentru stația de sortare până în primăvară, complicând problemele de mediu ale zonei.
Tariful ce urmează a fi stabilit pentru locuitorii comunelor din zona 2 este unul foarte avantajos, susține Mihaela Popa, de doar 2, 26 lei de persoană în mediul rural și de 5,36 lei în Roman, sub tariful de colectare a gunoiului practicat în prezent.
În ciuda explicațiilor oferite și a faptului că în comisia de buget finațe a Consiliului Județean toate avizele au fost favorabile, proiectul a căzut la vot din cauza liberalilor, care s-au abținut. Consilierul liberal, romașcanul Lucian Pelpco, a explicat în numele colegilor săi faptul că nu s-a acordat vot favorabil din considerentul că proiectul de hotărâre le-a ajuns pe e-mail cu doar o zi înainte și că nu ar fi existat timpul material pentru a fi studiat și votat în cunoștință de cauză.