April 17, 2021

”Steaua magilor” va străluci în data de 21 decembrie. Jupiter și Saturn se vor alinia la 0,1 grade și vor părea o stea luminoasă

În data de 21 decembrie va avea loc o conjuncție extrem de rară între Jupiter și Saturn. Cele două planete se vor afla la doar 0,1 grade una de cealaltă, vor străluci pe cer și vor părea o stea extrem de luminoasă. Fenomenul este poreclit în mediile non-științifice, ”steaua magilor”.

La solstițiul de iarnă din 21 decembrie, Jupiter și Saturn vor părea, văzute de pe Pământ, ca o singură stea.

Astronomii folosesc termenul de ”mare conjuncție” pentru a descrie întâlnirile celor două mari lumi din sistemul nostru solar, Jupiter și Saturn. 21 decembrie 2020, marea conjuncție a lui Jupiter și Saturn este deja în curs și este deja foarte vizibil în vest după apusul soarelui în fiecare sear.

Pe 21 decembrie, perechea de planete va fi separată la doar 0,1 grade. Unii spun că ceea ce vom vedea va arăta ca o stea alungită. Sau vor părea o planetă dublă?

Indiferent de modul în care le vom percepe, Jupiter și Saturn vor forma cu siguranță o priveliște atrăgătoare și care extinde mintea.

Deși cele două planete vor apărea spectaculos apropiate pe cupola cerului, Jupiter și Saturn sunt de fapt la o distanță de 456 milioane de mile. Acestea sunt aliniate din punctul nostru de vedere, dar Saturn este de fapt aproape de două ori mai departe decât Jupiter.

Conjuncțiile acestor două planete apar cam o dată la 20 ani, dar marile conjuncții sunt mult mai rare (sute de ani).

Marea conjuncție din 1623 – când Galileo Galilei era încă în viață – a fost, de asemenea, greu de observat deoarece, explică Observatorul din Perth, a apărut suficient de aproape de soare încât să se fi pierdut în strălucirea acestuia.

În afară de aceasta, o altă mare conjuncție care s-a observat bine a fost cea din 1226.

Mulți astronomi consideră de asemenea că steaua din Betleem din Biblie, care i-a ghidat pe cei 3 magi, ar fi putut fi tot o mare conjuncție între Jupiter și Saturn.

„Marea conjuncție” în 2020

În 2020, fenomenul ceresc va fi vizibil de oriunde de pe Pământ, dar cele mai bune condiții vor fi în apropierea ecuatorului, spune Hartigan. Marea conjuncție va apărea pe cer în direcția vest, la aproximativ o oră după apusul soarelui.

Potrivit NASA, oamenii ar trebui să le caute în sud-vest pe cer, în ora de după apusul soarelui, când „cele două planete uriașe vor apărea la doar o zecime de grad – este vorba despre grosimea unui bănuț ținut la distanță de un braț”. Trebuie să ne uităm după „o semilună subțire și două obiecte strălucitoare chiar lângă ea”.

Dacă sunteți pasionați de astronomie, puteți să vă uitați încă de acum pe cer, deoarece planetele se apropie deja una de alta. Tot ce este necesar este o noapte cu cer senin și un punct de observație fără clădiri sau copaci în cale pentru a vedea „marea conjuncție” dintre Jupiter și Saturn.

Sursă: earthsky.org

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.