Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

SUNTEM PE LOCUL 2, DEPASITI DE SIRIA, LA EMIGRANTI

România se confruntă cu cifre îngrijorătoare conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite, situându-se pe locul II în lume la numărul de cetățeni care au părăsit țara, pe locul I fiind Siria, o țară aflată într-un groaznic război.

Plecarea românilor din țară atinge cote alarmante, fiindcă, în procente, diasporareprezintă 17% din populația totală a României. Raportul ONU arată că, în perioada 2000-2015, România a avut cea mai mare creștere a diasporei la nivel mondial. În cifre, țara este a patra la nivel european, ca număr al imigranților (3,4 milioane de persoane).

“În acest moment, România are o diasporă de aproximativ 4 milioane de persoane în Europa şi cam şase milioane în toată lumea. România va trece printr-o altă dramă, o altă situaţie complicată. Un blocaj din cauza lipsei persoanelor active. România nu va mai găsi forţă de muncă pentru că toate persoanele active şi care au putut au plecat afară”, a spus DANIEL ŢECU, preşedinte FADERE.

Altă statistică arată că peste 200 de români părăsesc țara în fiecare zi și nu se mai întorc, deși ministrul românilor de pretutindeni susține că 50 la sută din diaspora vrea să revină în țară. Majoritatea celor care iau calea graniței, nu se mai întorc din cauza sărăciei, a corupției, a lipsei de civilizație și a nedreptății, informează Realitatea.

Dupa cum era de asteptat, cei mai multi romani au plecat dupa Revolutie. Aproape 100.000 in 1990. Doar in patru ani, numarul acestora s-a situat sub pragul de 10.000 (in 2001, 2002, 2007, 2008). In plus, ponderea femeilor a devenit mai accentuata in ultimii ani. Pleaca tot mai multe femei in ultima perioada.

In acelasi timp, peste 100.000 de straini s-au asezat in tara noastra. Tendinta a fost de cretere a acestui numar din 1990 si pana in prezent.

Anii de varf au fost insa 1998 – 2001, dupa care s-a diminuat valul de imigranti. Totusi, din 2007, a inceput sa creasca din nou.

De asemenea, se poate evidentia un trend asemanator ca la emigranti. Anume, daca in ultimii ani s-a accentuat si mai mult numarul romancelor care pleaca, la imingranti e exact invers: a sporit si mai mult numarul barbatilor care se stabilesc in Romania .