Dental Alliance
April 25, 2024

Suport alimentar zilnic în valoare de 15 lei pentru fiecare antepreșcolar și preșcolar. Inițiativă legislativă, la Senat

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Parlamentarii propun ca în unitățile de învățământ antepreșcolar – preșcolar de stat să se acorde un suport alimentar zilnic, în limita unei valori zilnice de 15 lei / antepreșcolar sau preșcolar. 

Propunerea legislativă pentru asigurarea unei alimentaţii sănătoase în unităţile de învăţământ antepreşcolar şi preşcolar de stat, particulare şi confesionale, autorizate sau acreditate, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 26 octombrie.

„România continuă să aibă cel mai mic procent de copii cu vârsta sub trei ani care merg la creșă, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019. În aceste condiții, cca. 42% dintre copii sunt îngrijiți cu ajutorul bonelor, bunicilor, al rudelor, prietenilor, vecinilor, din diferite motive: fie doresc o îngrijire specială pentru copii, fie nu există suficiente locuri în creșe și grădinițe, fie statul nu susține financiar aceste servicii, părinții neputând acoperi în integralitate toate costurile. Situația este oarecum asemănătoare și în învățământul preșcolar, unde gradul de cuprindere al copiilor în grădinițe este departe de țintele de dezvoltare la care ar trebui să ajungă România, unul dintre factorii care contribuie la această stare a lucrurilor fiind situația economică a familiilor din care provin copiii și costurile suplimentare pe care aceștia ar trebui să le acopere: contravaloarea alimentației în creșele/grădinițele de stat, alte taxe suplimentare în creșele/grădinițele particulare”, se precizeză în expunerea de motive a proiectului inițiat de doi deputați de la PNL, citată de Alba24.ro.

În Raportul de țară al Băncii Mondiale realizat în anul 2019 (Studiul Saber – dezvoltarea timpurie a copilului), care analizează tema educației antepreșcolare, a măsurilor luate pentru scăderea abandonului școlar și a reducerii riscului părăsirii timpurii a școlii sunt formulate următoarele recomandări:

– asigurarea unor servicii de calitate de îngrijire a copiilor și la prețuri accesibile;

– introducerea unui an obligatoriu suplimentar în învățământul preșcolar;

– elaborarea și adoptarea unei strategii multisectoriale care să includă educația, sănătatea, nutriția, protecția socială a copilului, strategic care să includă și grupa de vârstă 0 – 3 ani;

– utilizarea unor criterii clare privind transparența, echitatea și eficiența cheltuielilor bugetare, concomitent cu majorarea consistentă a bugetului destinat educației, ca procent în PIB.

Inițiativa propune ca în unitățile de învățământ antepreșcolar – preșcolar de stat, particulare și confesionale, autorizate sau acreditate să se acorde un suport alimentar zilnic, în limita unei valori zilnice de 15 lei / antepreșcolar sau preșcolar, inclusiv taxa pe valoare adaugată, finanțat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale.

„Măsura este justificată de faptul că în unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar cu program prelungit, părinți sunt nevoiți să achite un tarif zilnic pentru hrana copiilor, care se adaugă la alte cheltuieli ale familiei. În prezent, pentru o familie ca 2 – 3 copii, aceste costuri pot depăși 500 – 700 de lei lunar. Pentru acest motiv, multe familii fie susțin cu dificultate înscrierea copiilor în învățământul antepreșcolar și preșcolar, fie renunță la aceste forme de educație timpurie.

Mai mult decât atât, programele naționale de acordare a unei mese la școală pentru antepreșcolari și preșcolari ar putea fi susținute din resurse financiare nerambursabile și pot contribui pe termen lung la creșterea numărului de copii înscriși în învățământul antepreșcolar și preșcolar și la reducerea abandonului școlar în viitor”, mai precizează inițiatorii proiectului.

sursa: senat.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.