September 26, 2021

Suspendarea permisului nu mai poate fi anulată

Conform statisticilor elaborate de Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație, în cursul anului 2020, în  România s-au produs 6273 de accidente rutiere grave soldate cu decesul a 1647 de persoane, 5484 fiind rănite grav, iar  2155 au fost rănite ușor. Dintre principalele cauze ale producerii acestora, conform statisticilor putem aminti:

 • neacordare prioritate pietoni = 607;
 • depășire neregulamentară = 233;
 • conducerea sub influența alcoolului = 214;
 • neasigurare la schimbarea direcției de mers = 213;
 • neasigurare mers înapoi = 131;
 • circulație pe sens opus = 129;
 • întoarcere neregulamentară = 32;
 • nerespectare reguli trecere de cale ferată =27;
 • nerespectare semnalizare semafor = 27;
 • neasigurare schimbare bandă = 26;
 • conducere sub influența drogurilor = 5;
 • nerespectare indicatoare rutiere de obligare sau reglementare = 2.

Mai mult, în practică am întâlnit situații conform cărora foarte mulți conducători auto săvârșeau contravenții la regimul circulației rutiere, fără a produce accidente, dar care prevedeau ca măsură complementară suspendarea dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice pentru perioade cuprinse între 30, respectiv 90 de zile și care recurgeau la contestarea procesului verbal de constatare a contravenției, iar prin intermediul certificatului de grefă obținut de la instanțele de judecată dobândeau din nou dreptul de a conduce până la soluționarea definitivă a cauzei.

Suspendarea dreptului de a conduce, alături de sancțiunea amenzii, în cazul abaterilor grave ale conducătorilor auto este dispusă, conform Codului Rutier, prin același proces-verbal prin care se aplică și amenda. Iar până acum, judecătorii nu aveau o practică unitară, rămânând la latitudinea fiecăruia dacă se pronunțau asupra măsurii de suspendare a permisului.

Pentru reglementarea acestor situații, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în data de 12 aprilie 2021, printr-un recurs în interesul legii, asupra acestor aspecte aplicate în mod neunitar de către instanțele de judecată. Astfel, judecătorii, în momentul analizării unei contestații depuse împotriva unui proces-verbal de constatare a contravenției care include și măsura suspendării dreptului de a conduce nu se mai pot pronunța asupra proporționalității măsurii.

Cu alte cuvinte, după noile reglementări, aceștia nu se mai pot pronunța cu privire la necesitatea suspendării dreptului de a mai conduce autoturisme pe drumurile publice sau nu și, prin urmare, nici nu mai pot să  înlăture sau să reducă această măsură complementară, în funcție de datele și contextul problemei.

În urma acestei decizii modul de analiză a unor asemenea situații se schimbă radical, în sensul că instanțele, respectiv judecătorii vor trebui să-și alinieze noile hotărâri la cea a Înaltei Curți.

CONSULTĂ AICI DECIZIA ÎCCJ!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.