TINERI DIN ONICENI, DEPISTAŢI ÎN TIMP CE RECOLTAU TRUFE
Doi tineri, de 28 şi 21 de ani, recoltau trufe fără să deţină autorizaţie, cu ajutorul a trei câini dresaţi din rasa Lagotto Romangnolo.
La data de 23 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Sagna împreună cu lucrători din cadrul Ocolului Silvic Roman, au acţionat pe linia respectării prevederilor Legii nr. 171/2010 R.
Astfel, în ’’Poiana Ţepăriei’’, din Stăniţă, aflată în administrarea Ocolului Silvic Roman, au fost depistaţi doi tineri, de 28 şi 21 de ani, ambii din Oniceni, care recoltau trufe, fără să deţină autorizaţie, cu ajutorul a trei câini dresaţi din rasa Lagotto Romangnolo.
Poliţiştii au găsit asupra acestora 1,4 kg trufe negre, care au fost confiscate şi predate lucrătorilor silvici. Cei doi tineri au fost sancţionaţi contravenţional de poliţişti, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 cu 5000 de lei amendă.
Trufele se formeaza pe radacina sau in apropiere radacinilor unor specii de arbori precum stejarul, alunul, pinul sau fagul, la o adancime de aproximativ 10 – 15 cm. Datorita micorizelor trufei, aceasta se afla in simbioza cu arborele, imprumutand de la aceste gustul, mirosul si culoarea specifica. Pentru gasirea trufelor se folosesc in general caini special antrenati.
Din cauza preturilor mari, cei care achizitoneaza trufele negre sunt in general restaurantele si magazinele de lux din strainatate. Trufele romanesti ajung asadar in Vestul Europei, in tari precum Italia, Germania si chiar Statele Unite. În 2014, compania Sabatino Truffles, unul dintre cei mai mari furnizori de trufe din lume, a vandut la licitatie, pentru suma de 61.000 de dolari, cea mai mare trufa alba din lume gasita pana in acest moment, cu o greutate de 1,89 kg. Trufele albe sunt cele mai rare si mai ravnite ingrediente alimentare din lume, acestea fiind gasite doar prin utilizarea cainilor special antrenati in nordul si centrul Italiei.
5