Dental Alliance
March 29, 2023

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2022. Ce este interzis să faci pe 26 octombrie

YRY Residence

Depozit Legume-Fructe

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2022. Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir, este prăznuit de creștinătate în fiecare an la data de 26 octombrie. În tradiția populară românească, Sfântul Dumitru, care a devenit guvernator al Tesalonicului după moartea tatălui său, este considerat patronul păstorilor, cel care desfrunzește codrul și usucă plantele. Altfel spus, sărbătoarea Sfântului Dumitru este asociată cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului. Află, în continuare, ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2022. Ce este interzis să faci pe 26 octombrie

Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, este sărbătorit în fiecare an la data de 26 octombrie, atât de creștinii ortodocși, cât și de catolici. În fiecare an, în Capitală, de Sfântul Dumitru are loc un pelerinaj care se întinde pe mai multe zile.

Sărbătoarea este cel mai important eveniment religios al toamnei, fapt pentru care este însoțită de numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții. Conform datinei, Sfântul Dumitru, omologul Sfântului Gheorghe, este patronul păstorilor și garantul soroacelor. Se spune că, după data de 26 octombrie, căldura intră în pământ, iar Moș Gerilă începe să-și arate colții.

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dumitru este urmată de cea a Sfântului Dumitru cel Nou (Basarabov), în 27 octombrie. Acesta este considerat ocrotitorul Bucureștilor, ocazie cu care sunt scoase la Patriarhie moaştele sfântului, având loc și un pelerinaj.

Cine a fost Sfântul Dumitru, zis și Izvorâtorul de Mir?

Sfântul Dumitru a trăit pe vremea lui Dioclețian (284-305) și Maximian Galeriu (286-305), împărați faimoși ai Imperiului Roman, fiind fiul voievodului cetății Tesalonicului. El a fost botezat în secret de către părinții lui, care se temeau atât de ceea ce ar fi putut păți ei, cât și copilul, într-o perioadă în care păgânii persecutau creștinii.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, unul dintre cei mai iubiți sfinți, nu doar în România și Grecia, ci și în întreaga lume ortodoxă (fapt evidențiat, printre altele, de frecvența numelui Dimitrie, Dumitru, Dmitri, Dimitrios, ș.a.m.d.), a fost învățat despre Dumnezeu și creștinism într-o cameră ascunsă a palatului lor.

Acesta a cunoscut tainele sfintei credințe și tot ceea ce ar fi putut învăța despre Dumnezeu, despre minunile pe care le-a înfăptuit Mântuitorul și despre milostenie, de care a dat dovadă pe tot parcursul vieții sale. Anii treceau, iar Dimitrie devenea tot mai înțelept. După moartea părinților săi, mucenicul a rămas singur, moștenitor al averilor și al numelui bun al acestora.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2022

În credința populară, anul este împărțit în două anotimuri, respectiv vară și iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe are grijă ca la ziua lui codrul să fie înverzit, crezându-se că aceasta „încuie“ iarna și înfrunzește întreaga natură, Sfântul Dumitru are grijă să-l facă negru, adică să-l desfrunzească. Potrivit datinei, Sfântul Dumitru este responsabil pentru uscarea tuturor plantelor.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Dumitru 2022

De asemenea, există credința că, în ziua de Sfântul Dumitru, căldura intră înapoi în pământ, iar gerul începe să-și arate colții. După cum aminteam și mai sus, Sfântul Dumitru este considerat patronul păstorilor, iar potrivit tradiției, atunci când este celebrat sfântul ciobanii află cum va fi iarna.

Astfel, în noaptea de Sfântul Dumitru, ciobanii își așează cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă care oaie se va așeza pe el. Dacă pe cojoc se culcă o oaie neagră, iarna va fi bună. În schimb, dacă pe cojoc se așează o oaie albă, iarna va fi aspră. Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmări mersul oilor în dimineața zilei de 26 octombrie. Dacă de dimineață se scoală prima dată o oaie albă și pleacă în jos, anotimpul rece va fi greu; dacă se scoală o oaie neagră și pleacă în sus, iarna va fi ușoară.

În jurul sărbătorii Sfântului Dumitru, mai exact în noaptea de 25 spre 26 octombrie, în anumite zone ale țării există tradiția de a se aprinde focuri (focurile de Sâmedru), peste care sar copii, pentru a fi sănătoși tot anul. Totodată, focul mai are menirea de a alunga fiarele și de a-i încălzi pe morți. După ce este stins, țăranii aruncă un cărbune în grădină, spunându-se că, astfel, aceasta capătă putere de a rodi.

În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite tradiții, obiceiuri și superstiții, pentru ca Sfântul Dumitru să îi ajute. Însă, există anumite activități care sunt strict interzise în ziua în care este celebrat sfântul, pe care se spune că e bine să le respecți dacă vrei să îți meargă bine.

Ce este bine să faci în această zi sfântă?

 • Ziua Sfântului Dumitru este o zi a soroacelor pentru slujbe, o zi în care se împarte mâncare și se slobod sărindarele;
 • De Sfântul Dumitru se împart vase cu mâncare, iar femeile merg la biserică și dau de pomană pentru sufletele celor morți. În anumite zone ale țării se împarte grâu fiert în lapte și colivă;
 • Tot în această zi sfântă, femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci;
 • Cei care au datorii trebuie să le plătească până la data la care este celebrat Sfântul Dumitru, pentru a le merge bine anul viitor;
 • În ziua Sfântului Dumitru se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos;
 • De sărbătoarea Sfântului Dumitru se tocmesc servitorii pentru diverse treburi și se strică stânele;
 • În Dobrogea se obișnuiește ca flăcăii să se adune și să pornească prin sat cântând din fluiere și cavale în ziua Sfântului Dumitru, printre ei aflându-se și un fecior îmbrăcat ca o cadâncă. Astfel, ei capătă bacșișuri. Obiceiul poartă denumirea de „datina Saiegiilor“;
 • În tradiția populară se mai spune că cei ce respectă sărbătoarea Sfântului Dumitru vor fi feriți de boli sau lovituri.

Ce este interzis să faci pe 26 octombrie?

 • De Sfântul Dumitru nu se folosește pieptănul, pentru a nu atrage necazuri și primejdii;
 • În această zi de mare sărbătoare, credincioșilor le este interzis să facă orice treabă casnică. Prin urmare, nu se spală, calcă, coase și nu se face nicio altă treabă în gospodărie;
 • De asemenea, la sărbătoarea închinată Sfântului Dumitru nu e bine să faci focul în casă, întrucât se spune că adevărata căldură se află în sufletele oamenilor;
 • Pe 26 octombrie nu se cer bani cu împrumut sau orice altceva dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva;
 • Nu e bine să te cerți în această zi și nici să îi superi pe cei apropiați. De asemenea, dacă ești la cuțite cu cineva, acum este momentul să te împaci;
 • În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după această zi sfântă va avea parte numai de pagubă în anul ce vine.

Urmăriți-ne pe Google News

Ca orice instituție media locală, și Roman24.ro supraviețuiește pe baza reclamelor afișate pe site, sau a contractelor publicitare. Alege să susții activitatea Roman24 printr-o donație folosind butonul de mai jos

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap