Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Piteşti şi procurorii DIICOT Piteşti au desfășurat joi dimineață 3 percheziții domiciliare pe raza județului Argeș, pentru prinderea unui bărbat bănuit de săvârșirea de infracțiuni de terorism.

Potrivit unui comunicat al Serviciul Român de Informații, s-au întreprins măsuri specifice de documentare informativă a cetățeanului român, în vârstă de 39 de ani, suspect de terorism. Românul zis “Ibrahim” a intrat în atenția SRI în anul 2015. Acesta prezenta indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare.

Românul în vârstă de 39 de ani se pare că ar fi avut instrucţiuni clare, având în vedere volumul de informaţii strânse şi trimise grupării jihadiste din care face parte. Astfel, suspectul ar fi fost observat în preajma mai multor unităţi militare româneşti, însă interesul pare să-l fi purtat la baza militară de la Mihail Kogalniceanu, potrivit unor surse, scriu cei de la observator.tv

Concret, cetățeanul și-a exprimat în repetate rânduri intenția, și a încercat să convingă și alte persoane, de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizației teroriste DAESH.

Cetățeanul a adoptat o formă radicală a islamului în timpul șederii sale, timp de mai mulți ani, pe teritoriul unui stat din Uniunea Europeană, unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din țara respectivă. Întors în România, cetățeanul a desfășurat, în mod conspirat, acțiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază. (din comunicatul SRI)

Bălan Ionuţ Cătălin a fost condamnat în Franţa pentru furt şi a petrecut o bună perioadă de timp în puşcărie, unde s-ar părea că a fost contactat sau a intrat în contact cu membrii unei grupări jihadiste care a organizat atentatele de la Paris, din noiembrie 2015, mai scriu cei de la observator.tv.

După ispăşirea pedepsei, Bălan Ionuţ Cătălin s-a întors în România, unde a început să strângă informaţii despre bazele militare româneşti şi să le trimită unor persoane direct implicate în organizaţia teroristă ISIS.

Bălan Ionuţ Cătălin era muncitor cu ziua şi a fost reţinut de DIICOT în timp ce se îndrepta spre locul de muncă.

SRI rămâne determinat în misiunea sa de prevenire și combatere a terorismului și are ca prioritate majoră eliminarea oricăror riscuri cu privire la amenințările pe profil terorist, în strânsă colaborare cu celelalte structuri naționale și internaționale din domeniu, se mai arata in comunicatul publicat pe pagina sri.ro