UN JURNALIST A LĂSAT ROMANUL FĂRĂ STEAG
De opt ani de zile, se pare că Primăria Roman a folosit și a arborat un steag care nu avea aprobările de rigoare. Este vorba de steagul orașului Roman. În consecință, la solicitarea Prefecturii Neamț, conducerea Primăriei Roman a fost nevoită să strângă toate steagurile până la intrarea în legalitate.
”Domnul prefect Vasile Panaite a aflat, din presă, fiind sesizat de jurnalistul Robert Iosub, despre faptul că steagul Romanului n-ar avea toate avizele necesare de la Comisia de Heraldică și a purtat o discuție telefonică cu domnul primar Lucian Micu.
Acesta a recunoscut acest lucru și a promis că va da toate steagurile jos până la intrarea în legalitate”, a precizat Gabriel Apetrii, purtător de cuvânt al Prefecturii Neamț.
Secretarul Consiliului Local, Gheorghe Carnariu, a confirmat acest lucru, susținînd că se fac toate diligențele pentru intrarea în legalitate.
” În momentul acesta pot să vă spun că am depus deja documentație la Ministerul Dezvoltării, care a revenit asupra solicitării noastre, cerându-ne o suplimentare a documentării, pe care noi am trimis-o. Prefectura a emis certificat de legalitate pe hotărîrea adoptată.
Ca și procedură, suntem în curs de realizare. Până atunci am procedat la coborârea steagului Romanului din toate locurile în care acesta era arborat”, a declarat secretarul Gheorghe Carnariu.
Reamintim faptul că steagul municipiului Roman și Statutul acestuia au fost aprobate în ședința extraordinară a Consiliului Local din 30 iunie 2009. Steagul municipiului a fost realizat de profesorul Iosif Haidu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar Imnul Romanului de profesorul Ovidiu Trifan.
Discuțiile pe această temă au fost, la vremea aceea, destul de aprinse, legate în special de ceea ce ar fi trebuit să fie scris pe acel steag, încărcat de o întreagă simbolistică ținând de istoria multiseculară a municipiului de la confluența Moldovei cu Siretul. Steagul este realizat pe atlas de culoare mov și alb, peste care este imprimată stema Romanului, cu acel cap de mistreț.
Reamintim faptul că și stema municipiului s-a lovit, la vremea respectivă, de o serie de opoziții din partea Comisiei de Heraldică. Tot în ședința din 2009 a Consiliului Local s-a adoptat o altă hotărîre, prin care aleșii locali de atunci au decis ca fiecare tânăr al municipiului, la împlinirea vârstei de 18 ani să primească ”o diplomă de cetățean responsabil” iar fiecare cuplu căsătorit să planteze un pom, decizii uitate de edili, pentru că ele n-au fost puse niciodată în aplicare.
Cert este că la ieșirea de la ședința de Consiliu Local din 31 iulie, nici în sala de Consiliu, dar nici pe catargul din fața Primăriei nu se mai afla nici un steag al Romanului, ci doar cel național și cel al Uniunii Europene.
Doar pe holul care duce la intrarea în biroul primarului ușa era camuflată cu un steag imens al Romanului, confecționat din mătase. (Flora ORDEAN)