Dental Alliance
April 20, 2024

Un nou proiect cultural-catehetic eparhial tip “Școala de Iarnă” destinat copiilor și tinerilor din parohii

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

La inițiativa IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, între manifestările culturale şi educaţionale programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ, Sectorul Cultural, prin Biroul de catehizare și activități cu tineretul, organizează Proiectul cultural-catehetic eparhial denumit Școala de Iarnă „Colindele-sărbătoarea bucuriei satului românesc”.

 

Proiectul eparhial este organizat cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, de către Sectorul Cultural, prin Biroul de catehizare și activități cu tineretul și cu sprijinul necondiționat al protopopiatelor Roman, Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Sascut, fiind destinat implementării în toate unitățile de cult și în capelele școlare în perioada  1 decembrie 2019 –  12 ianuarie 2020.

Acesta se adresează copiilor participanți la activitățile catehetice din parohii, preoților parohi coordonatori de grup catehetic, preoților slujitori de la parohii, profesorilor de religie și altor educatori creștini.

Şcoala românească a luat fiinţă în tinda Bisericii şi a continuat să existe şi să se dezvolte în strânsă legătură cu Biserica. Prin urmare, cooperarea dintre Biserică şi Şcoală, de-a lungul timpului, a adus o contribuţie majoră la promovarea educaţiei copiilor şi tinerilor de la sate și de la orașe. Pe de altă parte, satul românesc a creat şi a promovat valori culturale şi spirituale, dintre care amintim: cântece populare, jocuri populare, costume populare, meşteşuguri, artizanat, tradiţii, obiceiuri etc.

Prin urmare, proiectul cultural-catehetic eparhial Școala de Iarnă „Colindele-sărbătoarea bucuriei satului românesc”,  va evidenția frumuseţea satului românesc, în trecut şi în prezent, tradiţia de Crăciun și Anul Nou și portul popular, unitatea de credință și de neam în țara noastră păstrată prin preoţi, învăţători, gospodari și oameni vrednici ai satului și orașului românesc.

Prin activitățile derulate în cadrul său, concursul îşi propune să contribuie la redescoperirea valorilor păstrate şi promovate de satul românesc, de-a lungul timpului prin tradiții și obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă îmbinate cu activități creative și recreactive pentru copiii și tinerii implicați.

La acest proiect se pot înscrie elevi din învăţământul preuniversitar (7-18 ani, indiferent de număr), care fac parte din grupa de cateheză, dar și alți tineri dornici de implicare, toți sub coordonarea unui preot şi a unui profesor de religie/altă disciplină. Grupul de cateheză format la nivelul parohiei va realiza împreună un proiect care va avea un caracter cultural – artistic, care poate cuprinde creații artistice, tradiționale sau multimedia, reprezentarea acestora fiind în spațiul public, în cadrul unor evenimente organizate sau în spații private.

În perioada 13 ianuarie – 17 ianuarie 2020, se va desfăşura etapa finală pe protopopiate, la finalul căreia vor fi evaluate și vor fi premiate cele mai bune 3 proiecte.

Proiectul încurajează colaborarea preotului cu profesorii unităţilor de învăţământ aflate pe teritoriul canonic al parohiei printr-o bună colaborare. Rezultatele vor fi reprezentate de bucuria descoperirii şi reafirmării importanţei tradiţiilor noastre populare şi a credinţei strămoşeşti pe care o împărtăşim cu toții.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.