Un tânăr de 20 de ani din Bicaz a fost reținut pentru 30 de zile pentru că a lovit un polițist cu pumnul in față
Un tânăr de 20 de ani, din orașul Bicaz, este cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj.
La data de 27 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției orașului Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că un tânăr, de 20 de ani, a încălcat ordinul de protecție emis împotriva sa de instanța de judecată.
Din cercetări a reieșit că, acesta ar fi încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de Judecătoria Bicaz, în sensul în care, pe fondul consumului de alcool, ar fi pătruns în locuința mamei sale, de 41 de ani, încălcând astfel obligaţia de a păstra o distanţă minimă de 50 de metri faţă de aceasta și locuinţa comună.
Întrucât tânărul manifesta o atitudine ostilă, fiind incoerent în vorbire, a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul Municipal Roman, în vederea efectuării unei expertize medico-legale psihiatrice, fiind însoțit de către un echipaj de poliție care a asigurat escortarea acestuia.
Pentru a-și asigura scăparea în momentul sosirii la unitatea medicală, tânărul ar fi lovit un agent de poliție cu pumnul în zona feței. În acel moment, polițistul a intervenit prompt, procedând la imobilizarea și internarea acestuia la Secția de Psihiatrie.
Agentul de poliție nu a suferit leziuni care să necesite asistență medicală de specialitate.
În baza probatoriului administrat, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman a dispus reținerea tânărului pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de ultraj.
La data de 28 iunie a.c., cel în cauză a fost prezentat Judecătoriei Roman, față de acesta fiind dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile.
***
Potrivit modificărilor legislative din domeniul ordinii şi siguranţei publice prevăzute de Legea nr. 192/2019, polițistul este îndreptățit să utilizeze cătușe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale oricărei persoane, dacă:
1. persoana condusă la sediul poliției este cunoscută cu un comportament violent la adresa sa, a persoanelor sau a bunurilor;
2. persoana condusă la sediul poliției a comis sau este suspectă de săvârșirea unei infracțiuni cu violență ori a unor acte de terorism;
3. persoana a evadat din starea legală de reținere sau deținere ori s-a sustras de la executarea unei măsuri preventive sau a unei pedepse privative de libertate;
4. dotările mijlocului de transport utilizat sau itinerarul de deplasare nu permit adoptarea altor măsuri care să prevină săvârșirea unor acțiuni violente sau fuga;
5. persoana face obiectul unei măsuri privative de libertate dispuse în vederea înlăturării unei stări de pericol pentru ordinea publică.
Folosirea cătușelor sau alte mijloace de imobilizare nu are ca scop provocarea unor suferințe fizice, efectuându-se în scopul prevenirii autovătămării persoanei ori apariției unei stări de pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale a polițistului sau a altei persoane.