Dental Alliance

UNDE SE GĂSESC ADĂPOSTURILE PENTRU PROTECȚIA CIVILĂ?

1
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Stim că miercurea auzim sirenele. De cele mai multe ori nu știm de ce anume sună și, în ultma vreme, multa lume se intreabă care mai este însemnatatea acestora și cine va mai crede în semnalele sonore, atunci cand acestea vor anunța o situație reală.

Deși în presă, prin comunicate emise de ISU, sau pe rețelele de socializare aceste semnale sunt explicate pas cu pas, nu multă lume cunoaște însemnatatea acestora.

Legislaţia românească prevede expres care sunt semnalele de alarmare a populaţiei şi durata fiecăruia în cazul în care trebuie utilizare. Tipurile principale sunt alarma aeriană şi alarma la dezastre, la care se adaugă prealarma aeriană şi încetarea alarmei. Semnalele de alarmare acustice a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei. Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepţia sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.

Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele. Alarmarea presupune transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare a populaţiei despre iminenţa producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Alarmarea populaţiei se realizează de autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, după caz, prin mijloace specifice pe baza înştiinţării primite de la structurile abilitate.

Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.   Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele. Prealarmarea reprezintă transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian.

Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.

În cazul unor dezastre, ori a unui atac, populația trebuie să cunoască și locurile în care se poate pune la adăpost. Acestea se găsesc în tot municipiul Roman, în număr de 17, 6 fiind în proprietate privată și 11 fiind ale municipalității.

Unde se găsesc aceste adăposturi? Am întrebat în conferința de presă, susținută de primarul Lucian Micu și, in foarte scurt timp, am primit lista completă cu adresele, pe care v-o prezentăm și vouă.

Str. Tineretului bl.15 A și 15 B,

Str. 1 Decembrie 1918 bl. 16 sc. A,

Str. 1 Decembrie 1918 bl. 20 sc. B,

Str. 1 Decembrie 1918 bl. 22 sc. A

Str. Ştefan cel mare nr. 177

Str. Ştefan cel mare  bl. M 15 sc D (ANL)

Str. Ştefan cel mare  bl. M 15 sc C (ANL)

Sala Polivalentă

Str. Vasile Lupu bl. 1 (ANL)

Str. Vasile Lupu bl. 2 (ANL)

Parchetul de pe langă Judecătoria Roman

BancPost

S.C. Parc S.S. Roman

S.C. Medeea S.A. str. Salciei nr. 8

S.C. AKY

S.C. TERRA CENTER S.A

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.