Dental Alliance
November 26, 2022

Vârsta de pensionare va scădea pentru încă o categorie de angajaţi

pensie
Acoperisul1

Hotel & Restaurant Phoenix Roman

O nouă categorie profesională va putea ieși la pensie mai repede. Mai mulţi parlamentari ai coaliţiei de guvernare au pregătit un proiect de lege prin care se prevede ca și dansatorii ori soliștii de balet să poată ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații.

Aceștia trebuie să îndeplinească o condiție, și anume  să aibă stagiul minim de de cotizare. Astfel, dacă legea va fi aprobată se vor putea pensiona chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani.

Potrivit avocatnet.ro dacă proiectul de lege va fi adoptat, pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet se va face în aceleași condiții ca cele prevăzute acum în Legea pensiilor nr. 263/2010 pentru balerini și acrobați. Modificarea propusă se află în prezent la Senat și urmează să parcurgă cursul legislativ de aprobare.

În prezent, balerinii și acrobații beneficiază de o vârstă standard de pensionare redusă, ce nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați.

Cu excepția balerinilor și acrobaților, vârsta standard de pensionare redusă pentru profesiile din domeniul artistic ce pot fi încadrate în condiții speciale de muncă este de 50 de ani.

Cine poate beneficia de scăderea vârstei de pensionare

De vârsta de pensionare redusă amintită pot beneficia doar cei ce au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

Pe lângă cea de balerin sau acrobat, din categoria profesiilor din domeniul artistic ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale mai fac parte și cele de dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

Inițiatorii consideră că măsura e absolut necesară, “având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”.

Cine sunt inițiatorii proiectului de lege

Inițiativa legislativă a fost depusă de un număr de 21 de parlamentari, majoritatea din coalitia de guvernare PSD – PNL – UDMR

Andronache Gabriel – deputat PNL; Balint Liviu-Ioan – deputat PNL; Calista Mara-Daniela – deputat PNL; Csép Éva-Andrea – deputat UDMR; Cupşa Ioan – deputat PNL; Fădor Angelica – deputat PNL; Ignat Ion Alin Dan – deputat PNL; Leoreanu Laurenţiu-Dan – deputat PNL; Moisin Radu-Marin – deputat PNL; Moldovan Sorin-Dan – deputat PNL; Molnar Ervin – deputat PNL; Pecingină Gheorghe – deputat PNL; Pirtea Marilen-Gabriel – deputat PNL; Polak Tudor – deputat PNL; Seidler Cristian-Gabriel – deputat USR_PLUS; Solomon Adrian – deputat PSD; Thellmann Christine – deputat PNL; Trăilă Cristina – deputat PNL; Turcan Raluca – deputat PNL; Vecerdi Cristina-Agnes – deputat PNL; Vexler Silviu – deputat FCER (minoritãti)

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat și să fie publicat în Monitorul oficial.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.